-
Nasıl

Fitil Lokum Nasıl Yapılır?

Fitil Lokum
345görüntüleme

Lokumun birçok çeşidi bulunmaktadır, bu yazı da sizlere fitil lokum nasıl yapılır onu açıklayacağız. Arapça rahat-ul hulküm sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcüğün anlamı ise boğaz rahatlatan demektir. Tarihi 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Lokumun Osmanlı saraylarına girmesi ise 17.yüzyıldadır. Birinci Abdülhamit döneminde hacı Bekir isimli bir usta tarafından pekmez yerine rafine şeker kullanıp lokum yapması, günümüzdeki lokumların ilk örneğidir. Şekerli nişasta eritilip pişirildikten sonra içine türüne göre fındık, fıstık vb. gibi şeylerin katılıp küp küp ya da dikdörtgenler şeklinde kesilip, üzerine Hindistan cevizi dökülen bir tür şekerli yiyecektir.

Lokumun Faydaları Nelerdir?

Lokumun faydaları; öncelikle lokum taze, kaygan ve elastik olmalıdır. Çeşitli böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.Yaraları iyileştirmek için lokum kullanılır.Vücutta oluşan zararlı dışarı atma yönünden faydalıdır. Lokum çeşitleri ise, normal lokum, fitil lokumu, muska lokum ve kral lokumdur. Lokum üretim aşamasında hijyenin çok önemli bir yeri olmalıdır. Kullanılan malzemelerin sağlığa zarar vermeyen cinsten olmasına dikkat edilmelidir.

Fitil Lokum Satın AlFitil Lokum Nasıl Yapılır?

 

Fitil Lokumun Yapılışı

Lokumda kullanılan ham maddeler; su, nişasta, şeker, gıda boyası aroma vb. gibidir. Lokum pişirme de iki çeşit yöntem vardır. Birincisi açık kazanda pişirme, ikincisi ise basınçla pişirmedir. Hangi yöntemle pişirileceği seçilip ham maddeler karıştırıldıktan sonra pişirme işlemi tamamlanmış olur. Pişen lokumu, nişasta serpilmiş olan tepsilere dökülür ve soğumaya bırakılır.12 ya da 24 saat geçtikten sonra lokum soğumuş olur. Soğuyan lokumlar tepsilerden çıkartılarak tezgâha bırakılır. Fitil lokum olacak ise kare şeklinde kesilmiştir ve ona uygun şekilde fıstık ya da Hindistan cevizine bulandıktan sonra kutulara yerleştirilip paketlenir.

Yanıtla