-
Sağlık

Glutensiz Gıdalar İle Beslenmek Zararlı mıdır?

386görüntüleme

Son zamanlarda hemen hemen her yerde adı geçen gluten, beslenme şekli olarak da karşımıza çıkmaktadır. Özellikle çölyak hastalarının glutensiz beslenmesi gerekmektedir. Fakat birçok insan kendi diyetinden de gluteni çıkarıp bir beslenme düzeni oluşturmaktadır. Bu durum da glutensiz gıdalar ile beslenmek zararlı mıdır? Sorusunu akıllara getiriyor.

Gluten Nedir?

Buğday, yulaf, arpa gibi tahıllarda bulunan gluten bir protein çeşididir. Yapışkan özelliği olan bu protein, un gibi tahılların ıslanınca yapışkan bir hal almasını sağlıyor. Bağışıklık sistemi yetersiz olan bazı insanlar bu glutene karşı hassasiyet hisseder. Bağırsak duvarlarını zedeleyip, emilim yapan hücreleri köreltir. Bu da gluten alerjisi olarak bilinir ve bu kişilerde ciddi sorunlara neden olur.

Buğday, çavdar, arpa gibi temel gıda maddelerinde bulunan gluten, özel olarak arındırılıp glutensiz un elde edilmektedir. Glutensiz olarak bilinen paketli gıdalardaki gluten oranı da belli bir miktarın altındadır.

Glutensiz Beslenmenin Zararları

Dünyada büyük bir sektör haline gelen glutensiz beslenme, çölyak hastalarının dışında da bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Glutensiz üretilen paketli yiyecekler, çeşitli ikramlıklar ve yemekler her geçen gün çeşitlilik kazanmaktadır. Çölyak hastaları dışındaki kişilerin glutenden uzan durmasını uzmanlar önermiyor. Yapılan çalışmalara göre yetersiz gluten tüketimi çağın hastalığı olan diyabete neden olmaktadır. Market raflarında dahi yer alan glutensiz ürünleri, alerjisi olanların tüketmesinin daha doğru olacağı biliniyor.

Yanıtla