-
Nasıl

Glutensiz Ürünlerde Normal Bulaşma ve Çapraz Bulaşma Nasıl Olur?

442görüntüleme

Gluten buğday, yulaf ve çavdar gibi gıdalarda bulunan bir protein türüdür. Bazı insanlarda genetik ya da çevresel etmenler nedeni ile görülen alerjik bir sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta gluten besini bağırsaklarda bulunan sindirime yardımcı villüsları etkileyerek çeşitli hasarlar oluşturur ve dolayısı ile mide bağırsak sisteminde enflamasyonlara yol açar. Son yıllarda sıkça rastlanan gluten intoleransı hastalığını besinlerdeki çapraz bulaşma etkiler mi? Glutensiz ürünlerde normal bulaşma ve çarpaz bulaşma nasıl olur? Bunun önüne geçmek için neler yapılmalıdır? Yazının devamında bulunuyor.

Çapraz Bulaşma Nedir?

Çapraz bulaşma normal şartlarda temiz olan bir gıdaya farklı yollardan çeşitli bakterilerin bulaşması anlamına gelir. Ancak bu durum çölyak hastalığında ve diğer besin alerjisi olan hastalıklarda bu şekilde işlememektedir. Çünkü çölyak hastalığında kişilere alerji yapan gluten maddesinin tüketebileceği diğer besinler bulaşması sonucu kişilerde bazı sorunlar görülebilir. Bu nedenle gluten intoleransı olan kişilerin kesinlikte çok küçük oranlarda dahi olsa gluten almaması gerekir. Bunun içinde çapraz bulaşma konusunda hasas olunmalıdır.

Gluten İntoleransı Olan Kişiler Çapraz Bulaşmaya Neden Dikkat Etmelidir?

Gluten intoleransı bulunan kişiler bir çay kaşığı gluten dahi tüketseler ciddi komplikasyonlar ile karşılaşabilirler. Bu nedenle gluten intoleransı olan kişiler bir besinin üretim aşamalarının, saklanma koşullarının ve pişirme işlemlerinin hakkında detaylı bilgiye sahip olması gerekir.

Yanıtla