-
Nasıl

Gluten Diyeti Nasıl Yapılır?

97görüntüleme

İnsan evladının başlangıcından ilk tarım kültürüne geçiş ile birlikte hayatımıza giren gluten bazlı besin maddeleri günümüzde bir takım alerjik reaksiyonlara ve daha da önemlisi çölyak hastalığına sebep olmaktadır. Besin maddelerindeki değişim ve tarımın sentetik bir hal alması ile daha da etkisini gösteren bu durum artık bir beslenme rahatsızlığı olarak kabul edilmektedir. Bu rahatsızlıktan kurtulabilmek ve daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için gluten içerikli besin maddelerinden uzak durmanızda fayda vardır. Bu yazıda da gluten diyeti nasıl yapılır? Sorusuna bazı akılcı cevaplar bulabilirsiniz.

Gluten İçermeyen Besin Maddeleri ve Tüketimi

Arpa, çavdar ve buğday gibi tarım ürünleri işlenip günlük soframızda hemen hemen her öğünde yer alan besin maddelerinin başında gelmektedir. Fakat her ne kadar günlük tüketimi yoğun olsa da bu besinler gluten bakımından oldukça zenginlerdir. Bu yüzden gluten diyetine başlarken öncelikli olarak buğday, arpa ve çavdar tüketimini en aza indirmekte fayda vardır. Bunun yanı sıra özellikle karabuğday tüketimini arttırmak hem sağlıklı beslenme hem de glutensiz yaşam bakımından oldukça önemlidir.

Gluten Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Gluten tüketimi hem bazı alerjik reaksiyonlara sebep olmakla birlikte hem de bazı bünyelerde çölyak gibi gluten kaynaklı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ayrıca gluten içermeyen ürünler genellikle sebze ve meyve ağırlıklı sağlıklı besinler olduğundan gluten diyeti daha sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmanızı da sağlar.

Yanıtla