-
Nedir

Gluten Bir İhtiyaç mıdır? Yoksa Zararlı mıdır?

13.2Kgörüntüleme

Son yıllarda öne çıkan besin içeriklerinin başında gluten geliyor. Glüten, sağlıklı her bireyin tüketmesi gereken bir besindir. Çölyak Hastalığı bulunan kişilerin ise glutenden uzak durması gerekiyor. Bu hastalığı olan kişilerin alerjisi ömür boyu sürüyor. Yulaf, Çavdar, Arpa ve Buğday gibi tahıllar; içeriğinde glüten bulundurur. Makarna, bisküvi, unlu mamuller ve ekmek de bu tahılları içerir. Çölyak hastalığı bulunan herkesin, bu besinlerden uzak durması zorunludur. Peki, gluten bir ihtiyaç mıdır? Yoksa zararlı mıdır?

Gluten Tüketmek Kimler İçin Tehlikelidir?

İnsanlar besin tüketimi yaptığında aldıkları gıda, ince bağırsağa gider ve burada bileşenlerine ayrılır. Bu ayrışma işleminin ardından bağırsak mukozası üzerinden de kana karışım gerçekleşir. İnce bağırsakta villus çıkıntıları yer alır ve bu kıvrımlar sindirimde önemli rol oynar. Çölyak hastaları glüten içeren besin tükettiklerinde villus çıkıntıları tahribe uğrar. Tahrip sonucu zaman içinde küçülür ve gıdalar emilemez hale gelir. Sindirim sistemi büyük bir tehlikeye uğramaktadır.

Kimler Gluten Tüketebilir? Kimler Uzak Durmalıdır?

Glüten tüketimi, Çölyak Hastası olan kişiler dışında sağlıklı her bireyin tüketmesi gereken bir ihtiyaçtır. Her sağlıklı birey, diğer tüm gıdalarda da olduğu gibi yeterli bir miktarda glüten içeriği tüketmelidir. Uzmanlara ve doktoruna danışmadan hiçbir birey, ”Glüten Diyeti” gibi beslenme düzenini tercih etmemelidir. Çölyak hastalığının da, genetik bir biçimde oluştuğu unutulmamalıdır.

Yanıtla