-
Nedir

Haşhaş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Haşhaş Nedir?
108görüntüleme

Afyon çiçeği ismiyle de bilinen haşhaş eski uygarlıklardan Sümer ve Mezopotamya’dan bu yana çeşitli kullanım alanlarına sahip olan güçlü bir bitkidir. Yoğun etkileri olan haşhaş bitkisi oldukça faydalı olmasının yanı sıra dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Peki haşhaş nedir? faydaları nelerdir?

Haşhaş Nedir?

Ülkemizde Afyon, Kütahya, Isparta, Denizli ve Uşak çevrelerinde bol miktarda yetiştirilen haşhaş bitkisi gelincik familyasından gelmektedir. Yetiştiği alanlara göre boyları yaklaşık 1.5 metreyi bulabilen haşhaş bitkisinin, yaprakları yumurta biçiminde olup, kenarları mavili yeşilli griyi andırır renktedir. Çiçeklerinin solmasıyla birlikte ortasında göbek şeklinde büyüyen kapsüller oluşur. İçeriğinde narkotin, morfin gibi bazı bileşenlerin olması ile güçlü maddelerin etkisinden dolayı üretimi devlet kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Kapsülünden afyon ve benzeri anestezikler sağlanabilmektedir. Aynı zamanda haşhaş bitkisinin tohumu demir, magnezyum, bakır, kalsiyum gibi mineraller içerir. Kullanım alanı olarak geniş yelpazeye sahip olan haşhaş, çoğunlukla ağrı kesici işlevine sahiptir. Bununla birlikte haşhaş tohumlarından elde edilen omega 3 asitli ya ve haşhaş tohumları önemli mutfak tatlarındandır.Haşhaş Nedir? Faydaları Nelerdir?

Haşhaş’ın Yararları Nelerdir?

Haşhaş bitkisinin yaprakları, tohumu ve yağı birçok alanda faydalı bir işlev görmektedir. Haşhaşın kullanım şekilleri kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Müthiş bir ağrı kesici olabildiği gibi yatıştırıcı ve uyuşturucu etkisi sayesinde sinir sistemiyle etkileşerek ağrıları dindirmede yardımcı olur. Tohumlarında bulunan diyet lifi ile asit malzemesi sayesinde kolesterol dostudur. İyi huylu kolesterolün artmasında ve kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. İçeriğindeki zengin yağ bileşenleri ile damar ve kalp rahatsızlıklarının önüne geçer. Bağışıklı sisteminin güçlendirilmesini sağlamanın yanı sıra meme kanseriyle mücadele eder. Sindirim sistemini düzenleyen haşhaş bitkisi uyku sorunu, egzama gibi cilt problemlerine iyi gelmesi gibi daha birçok alanda fayda sağlayan bir bitkidir. Ancak fazla tüketimi miktarı konusunda dikkatli olmanız gerektiğini belirtmekte fayda bulunur.

Yanıtla