-
Nedir

Gluten İntoleransı ( Alerjisi ) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

212görüntüleme

Son yıllarda sıkça duyulan glutensiz besinler yada glutensiz diyet aslında gluten intoleransı olan kişiler için üretilen bir beslenme şeklidir. Gluten aslında bir bitkisel proteindir ve daha çok buğday, arpa ve yulaf gibi besinlerin içeriğinde bulunur. Gluten intoleransı ise bu tür besinlerin çevresel ya da genetik nedenlerle sindirilmesinde ortaya çıkan çeşitli salık problemleridir. Alerjik bir hastalık olan gluten intoleransı ya da diğer adı ile çölyak hastalığında, ince bağırsağın duvarlarında bulunan ve sindirime yardımcı olan villuslar glutenden zarar görüp infilamasyana uğruyorlar. Bu durum önlem alınmadığı takdirde kişilerin hayat standartlarını olumsuz etkileyebilir. Peki, gluten intoleransı belirtileri nelerdir ve gluten intoleransı (alerjisi) tedavi yöntemleri nelerdir?

Gluten intoleransının belirtileri nelerdir?

Gluten alerjisinin en yaygın görülen belirtileri gluten içeren besinler tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik, gaz çıkarma ve ishaldir. Bazende kabızlık olabilir. Glutenin bağırsaklara zarar vermesine bağlı olarak yağ asitlerinin ve a vitaminin yeterince emilmemesinden dolayı bacak ve kolların arka kısımlarında keratosis pilaris denilen ve ciltte tavuk derisi gibi nokta nokta görünüm oluşur. Zaman zaman baş dönmesi ve denge kaybı gibi problemler yaşanır. Bunun dışında yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler görülebilir.

Gluten intoleransı nasıl tedavi edilir?

Gluten intoleransının henüz bilinen bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak glutensiz besinlerle beslenmek ve aldığınız hazır gıdaların üzerinde gluten içermez ibaresinin olmasına dikkat etmek gibi önlemler almak gerekir.

Yanıtla