-
Nedir

Gluten İntoleransı Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Shot Code C
94görüntüleme

Bağırsakta sindirimden sorumlu viilusların tüketilen besinler tarafından zarar görmesi ve sindirimi gerçekleştirememesi sonucu mide bağırsak sisteminde meydana gelen çeşitli belirtilerle kendini gösteren gluten intoleransı alerjik bir sindirim sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Aynı zamanda çölyak hastalığı olarak da bilinen gluten intoleransı buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi besinlerde bulunan gluten proteininin sindirilememesi yada sindiriminde zorlanılması ile bağırsak sisteminde meydana gelen yangı ile kendini gösterir. Son yıllarda sıkça karşılaşılan gluten intoleransı nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir?

Gluten İntoleransında Ne Tür Problemler Yaşanır?

Gluten intoleransında kişi özellikle gluten içeren besinler tükettikten sonra hazımsızlık, gaz çıkarma yada özellikle küçük çocuklarda ishal gibi belirtiler görülür. Bunun yanında Migrene benzer baş ağrılarının görülmesi, ani duygu durum değişiklikleri ve anksiyete bozuklukları görülebilir. Kronik yorgunluğunuz varsa ve bu yorgunluğun sebebi hekimler tarafından açıklanamıyorsa gluten intoleransı hastalığınız olabilir.

Gluten İntoleransınız Varsa Nasıl Anlayabilirsiniz?

Gluten intoleransını doktora danışmadan evde yapacağınız küçük bir önlemle belirlemek mümkündür. Eliminasyon diyeti denilen bir diyet ile gluten içeren besinleri iki yada üç hafta beslenme programınızdan tamamen çıkarmanız gerekir. Burada ki en önemli nokta gluten içeren gıda yada ilaç fark etmez çok katı bir şekilde diyete uymanız gerekir. Diyet programının sonunda vücudunuz tamamen glutenden arınmış olur. Ve tekrar gluten içeren besinler tüketmeniz halinde gluten intoleransı belirtileri görülürse sizde de hastalık var anlamına gelebilir. Bu durumda doktora başvurmalısınız.

Yanıtla