-
Nasıl

Gün Kurusu Kayısı Nasıl Kurutulur?

412görüntüleme

Ülkemizde en çok Malatya’da yetişmek ile birlikte birçok yerde de yetişebilen gün kurusu kayısısı tane olarak tüketilmesinin yanında reçellerin yapımında ve komposto yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca bu meyve kurutularak da tüketilmekte ve bu sayede kış mevsiminde de ulaşılabilen bir meyve olmaktadır. Peki, gün kurusu kayısı nasıl kurutulur?

Kurutma İşlemleri

Bu kayısıları kurutmak için gün kurusu ya da kükürt ile kurutma yöntemleri kullanılır. Kayısının renginin değişmesini önlemek, kurutmada geçen süreyi azaltmak, böceklenmemesini sağlamak ve daha çok dayanmasını sağlamak amacı ile en çok kükürtleme yöntemi kullanılmaktadır. Ancak gün kurusu adı verilen yöntemde meyve daha lezzetli olmaktadır. Bu yöntemde kayısının rengi daha koyu ve dayanıklılığı da daha azdır. Bu nedenle de diğer yöntem daha fazla kullanılmaktadır. Kayısının renginin koyu bir renge bürünmemesi için uygulanan kükürtleme sayesinde ürün dört yıla kadar dayanabilmekte ve bu süre zarfında da lezzetini koruyabilmektedir. Gün kurusu yönteminde öncelikle kayısılar temizlenerek güneşin altında iki üç gün bekletilir. Ardından da içlerindeki çekirdekleri çıkartılır ve tekrar güneş altına serilir. Kayısılar güneşin altında kurumaya bırakılarak kurutma işlemi tamamlanır. Bu kayısı kurutma işleminde elde edilen kayısılar diğer yöntemde elde edilenlere göre daha sert olmaktadır.

Hurma Satın AlGün Kurusu Kayısı Nasıl Kurutulur?

Faydaları

Gün kurusu kayısı cildi canlandırmakta, dişleri kuvvetlendirmekte ve bağırsakları çalıştırmaktadır. Beynin daha çok çalışmasını sağladığı gibi kanserden de korumaktadır.

Yanıtla