-
Nasıl

Pişmaniye Nelerden ve Nasıl Yapılır?

Pişmaniye Nelerden Yapılır?
360görüntüleme

Tel Helva olarak da bilinen pişmaniye Kocaeli yöresinde meşhur bir tatlı türüdür. Kendine has bir tatlı olması ve hafifliği sebebiyle pişmaniye il dışında da fazlasıyla rağbet görmektedir. Bu tatlıyı ilk yapan kişinin Kandıralı Hayrı Usta olduğu biliniyor. Eskişehir yöresinde “tel tel” olarak biliniyor ve bir türü olan met helvası olarak hala günümüzde yapılmaya ve tüketilmeye devam ediyor. Kastamonu yöresinde ise “çekme” adıyla bilinen pişmaniye günümüzde çekme helvası olarak üretiliyor. Osmanlı döneminden beri yapılan pişmaniyenin ilk başlarda evlerde yapılıp daha sonra saraylarda da yapılması üzerine bu gün İzmit yöresinde “saray helvası” olarak da bilinir. Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan bu zor tatlının bazen olmadığı zamanlar telef olmasından dolayı pişman tatlısı dendiği de söyleniyor. Peki bu kadar meşakkatli ve bir o kadar da kıymetli pişmaniye nelerden ve nasıl yapılıyor?

Pişmaniye Nelerden Yapılır?

Görüntüsü pamuğu andıran pişmaniye daha önce yemeyenlerin bile iştahını kabartacak kadar hoş bir görüntüye sahip ve bu görüntüye sahip olmak için sadece limon tuzu, vanilya ya da kakao, şeker, tereyağı, un, tahin ve su bulunuyor.

Pişmaniye Satın AlPişmaniye Nelerden ve Nasıl Yapılır?

Pişmaniye Nasıl Yapılır?

İçerisine giren malzemenin azlığına karşın pişmaniye yapımı fazlasıyla meşakkatli bir iştir. Yapılacak pişmaniye ile orantılı büyüklükte kalaylı bakır bir kazanda büyük bir sabır İle un ile yağ güzelce kavruluyor. Nerdeyse 5-6 saat süren bu kavurma işleminin tahta bir kaşıkla yapılması gerekiyor.

Kavurma işlemi devam ederken ayrı bir kazanda da şeker ağdalaşıncaya kadar kaynatılıyor. Daha sonar ağdalaşan şeker ile kavrulmuş un birbirlerine yedirilinceye kadar karıştırılıyor. Son işlem olarak bu karışım sini denilen büyük tepsilere dökülerek tel tel oluncaya kadar oturularak çevriliyor.

Yanıtla