-
Sağlık

Kuru Meyvelerde Gluten Var mıdır?

Kuru Meyvelerde Gluten
140görüntüleme

Buğdayın ana özü ve protein deposu olan gluten çölyak gibi bazı hastalıkların oluşumunda rol almaktadır. Acaba buğday dışında kuru meyvelerde gluten var mıdır? diye soranlar için yapılan araştırma yazısı konu hakkında yardımcı olacaktır.

Gıdaların Birleştirilmesinde Kullanılan Gluten

Tahıl gurubundan arpa, çavdar, buğdayın içerisinde yer aldığı bilinen ve alerjik hastalıklarla seyir gösteren gluten bazı işlenmiş gıdaların birleştirilmesi için de kullanılır. Ayrıca gluten renklendirici olarak ta gıda sektöründe kullanılmaktadır.

İşlenmemiş meyvelerde gluten yoktur. Ancak bu meyveler her hangi birişleme tabi tutulmuş ise içeriğini okumak önemlidir.

Bazı şekerimsi meyvelerde gluten olduğu bilim insanlarınca açığa çıkarılmıştır. Bu meyvelerden uzak durmak glutene bağlı hastalıklardan uzak durulmasını sağlar.

Glutensiz Kuruyemiş Satın Al

Bu Meyveler Hangileridir?

Meyvelerin çoğu gluten hastalarında kurutulmuş yada taze olarak tüketilebilir. Gluten hastaları için yasaksız görünse de bazı meyveleri tüketirken dikkat etmek gerekir. Mango, kavun, kayısı, erik, ananas, papaya gibi meyvelerde gluten çok az miktarda vardır. Bu meyveleri tüketirken az tüketmeye gluten alerjisi olanlar dikkat etmelidir.

Üzüm, incir kurutmaları, hindistan cevizi, salatalık, dometes, limon, avakado, patlıcan, biber, kabak, bal kabağı meyveleri ve kurutmalarında gluten bulunmaz.

Kurutulmuş meyveler kontaminasyon riski taşıdığı için ve katkı maddesi katılarak kurutulma işlemine tabi tutulmuş ise bu kuru meyveleri gluten hastalarının tüketmemesi gerekir.

Risk gurubunda yer almayan ve kurutulma işleminde gluten birleştirici kullanılmayan meyveler rahatlıkla tüketilebilir.

Yanıtla