-
Sağlık

Stres Çölyak Hastalığını Tetikliyor mu?

90görüntüleme

Uzun yıllar boyunca vücutta bulunduğunu belli etmeyen çölyak hastalığı, aşırı stres zamanında kendini belli edebiliyor. Çölyak hastası olduğunu bilmeyen ve sonradan öğrenen kişiler ise şu soruya cevap arıyor; stres çölyak hastalığını tetikliyor mu? Çölyak hastalığı çocuklarda genelde karın ağrısı, ishal, kusma, zayıflama, karında şişlik gibi belirtiler gösterir. Yaş ilerledikçe gözlenen bu hastalıkların sayısı da artar. Ciltte dökülmeler ve kaşıntı, kansızlık, sık tuvalete ihtiyacı, yorgunluk, eklem ağrıları, ağız içinde aft oluşumu gibi.

Stres ve Çölyak İkilisi

Profesörlerin açıklamaları doğrultusunda stresin çölyak hastalığına etkisi oldukça büyüktür. Gelişen hayatın bize sunduğu olanaklar ile beslenme düzenimiz tamamen değişmiş durumdadır. Artık ev yemekleri ya da kültürel yemekleri yemek yerine fast food yemekleri tercih ediyoruz. Bu yemekler obezite, şeker hastalığı ve çölyak hastalığı olarak bize geri dönüyor. Ölüm, boşanma, ayrılma, işsizlik gibi stresli dönemden geçen kişiler kendilerini yemek yemeye vurabilirler. Aşırı ve düzensiz yeme alışkanlığı da çölyak hastalığını tetiklemektedir.

Glutensiz Kuruyemiş Satın Al

Sindirim Sisteminin Bozulması ve Çölyak

Stres ilk olarak sindirim sisteminde olan organları etkiler. Stres başlaması ile mide ve bağırsakta bulunan asit ile bazın dengesi değişir. Organlarda (ülser, reflü, gastirit ve çölyak) yaralanmalar başlar. Birçok hasta, önce hastaneye reflü hastalığı ile gelirler. Yapılan detaylı tetkiklerde çölyak hastalığının başladığını öğrenirler. Çölyak hastalığının tanısını iç hastalıkları uzmanı, çocuk doktoru ve aile hekimleri koymalıdır.

Yanıtla