-
Sağlık

Çocuğuma Çölyak Hastalığı Tanısı Konuldu Ne Yapmalıyım?

55görüntüleme

Pek çok hastalık gibi çölyak da uzunca süreler kendi belli etmeyebilir. Fakat bazı durumlarda da henüz kişi bebekken ya da çocuk yaşlarındayken çölyak belirtileri oraya çıkartabilir. Eğer çocuğunuza doktoru tarafından çölyak tanısı konulduysa sıkı bir diyet programı uygulayarak işe başlamanıza fayda vardır. Çünkü çölyak bir beslenme hastalığıdır ve ancak beslenme şekli değiştirilirse iyileşme belirtileri gösterilebilir. Bu yazıda çocuğuma çölyak hastalığı tanısı konuldu ne yapmalıyım? Sorusuna cevaplar bulabilirsiniz.

Gluten Diyeti Çok Önemli

Çölyak hastalığının çıkış sebebi elbette ki gluten içerikli besinlerin tüketilmesidir. Bu yüzden çölyak tanısı konmuş olan çocuğunuzun gluten içeren buğday, arpa, mısır gevrekleri, yulaf ya da çavdar gibi besin maddelerini tüketmemesine dikkat etmelisiniz. Bu rahatsızlığın sebebi olan gluten bazlı beslenme şekli derhal değiştirilmeli ve genellikle sebze ve kara buğday ağırlıklı bir beslenme biçimi benimsenmelidir.

Çocuklarda Çölyak Tanısı ve Sonrası

Çölyak hastalığı çocuklarda genellikle karın ağrısı ve bu bölgede aşırı şişlik gibi semptomlar göstermeye başlar. Ayrıca ishal, kusma, kansızlık, karaciğer rahatsızlıkları, kiloda gözle görülür azalma, büyüme geriliği ve ağızda oluşan aft gibi yaralar gözlemleniyorsa uzman bir hekime başvurmanızda fayda vardır. Eğer bu semptomlar sonucunda çocuğunuza çölyak teşhisi konulduysa beslenme uzmanı ve doktorunuzun da tavsiyesi ile gluten diyetine başlamalı ve bu diyeti daima uygulamaya özen göstermelisiniz.

Yanıtla