-
Nedir

Çölyak Hastalığında Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak Hastalığı
144görüntüleme

Son günlerde sıklıkla duyulan çölyak hastalığı, genetik yatkınlık tarafından tetiklenen bir hastalıktır. Özellikle buğday, arpa ve yulaf gibi tahıllarda yer alan gluten proteine karşı gelişen bir hastalıktır. Bazı insanlar biyolojik olarak glutene alerji duyarlar. Bu yüzden çölyak hastalığında yasak yiyecekler nelerdir? Sorusunun cevabı sık arananlar arasında yer alıyor.

Sindirim sisteminde önemli emilimlerin gerçekleştiği ince bağırsağın, glutene duyarlılığı hastalığa neden oluyor. Emilim yüzeyini arttırmak için ince bağırsak yüzeyinde bulunan ve mikrovillus adı verilen çıkıntılar, çölyak hastalarında git gide etkinliğini yitirir. Dolayısıyla zaman içerisinde ince bağırsaktaki emilim ciddi oranda azalır. Bu sorunun önüne geçebilmek için glutensiz beslenme önem arz ediyor.

Glutensiz Yiyecek Nedir?

Buğday ve yulaf gibi tahıllar yemek kültürümüzde geniş yer kaplıyor. Buğday özütünde yer alan gluten, çölyak hastalarının ince bağırsaklarında deformasyonlara neden olur. Çölyak hastalarının gluten içermeyen besinler tüketmesi gerekiyor. Glutensiz yiyecek denilince akla sıfır gluten gelmemelidir. Böyle bir şey pek mümkün değildir. Özellikle çölyak hastalarına özel üretilen paketli glutensiz gıdalarda belirli oranlarda gluten vardır. Fakat bu oran bir kilogramda maksimum 20 mg olarak belirlenmiştir. Bu ürünler glutensiz olarak kabul ediliyor.Çölyak Hastalığında Yasak Yiyecekler Nelerdir?

Glutensiz Diyette Tüketilmesi Yasak Olan Besinler

  • Buğday, çavdar, arpa ve yulaf katkılı ürünler.
  • Galeta unu ya da una bulanarak kızartılmış et ürünleri.
  • Malt içecekler.
  • Guten bulunan hazır çorbalar, pane harçları ve çeşniler.
  • Sirke, puding, çikolata, sakız, mayonez, ketçap ve dondurma gibi gıdalarda gluten bulunabilmektedir.
  • Un ile kavrulmuş kuruyemişler. Gluten ile işlem görmüş gıdalar.

Yanıtla