-
Genel

Glutensiz Ürünler Sağlık Açısından Neden Önemli

206görüntüleme

Gluten günümüzde sıkça dillendirilen bir madde haline gelmiştir. Gluten bazlı bir takım rahatsızlıkların artması ve gluten içermeyen ürünlerin market raflarında yaygınlaşması da akıllara glutenin ne denli zararlı olduğunu getirmektedir. Gluten, aslında günlük hayatta tükettiğiniz pek çok besin maddesinde bulunmaktadır. Bu besin maddelerinin başında da buğday, arpa ve yulaf gelir. Yani buğday içeren ürünlerin hepsi aynı zamanda doğrudan gluten de içermektedir. Bu yazıda glutensiz ürünler sağlık açısından neden önemli sorusuna kapsamlı cevaplar bulabilirsiniz.

Gluten İntoleransınız Varsa

Gluten bazı bireylerde çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir. Bunların da başında gluten intoleransı gelmektedir. Eğer gluten içeren bir besin aldıktan sonra sindirim sisteminizin zorlandığını ve sancı çektiğinizi sıkça gözlemliyorsanız gluten intoleransından muzdarip olduğunuz söylenebilir. Bu tarz rahatsızlıklar yaşayan kişilerin glutensiz beslenme diyeti uygulamalarında fayda vardır. Çünkü sindirilmeyen gluten içerikli besinler bir takım rahatsızlıklara ve kilo alıp vermede çeşitli problemlere yol açabilir.

Çölyak Hastasıysanız

Çölyak tanım olarak gluten kullanımı kaynaklı bir alerji türü olarak belirtilebilir. Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin kesinlikle gluten içeren ürünlerden uzak durması gerekmektedir. Çocuk yaşta ya da yetişkinlik döneminde baş gösterebilen bu hastalığın kesin tedavisi doktorunuz tarafından ayarlanmış olan gluten diyetini uygulamaktan geçer. Çölyak hastalığı kişinin yaşam kalitesini düşüren bir beslenme hastalığı olduğundan gluten tüketimini azaltmaya ya da tamamen sonladırmaya özen gösterilmelidir.

Yanıtla