-
KimNasıl

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

644görüntüleme
Osmanlı'da Kahve Yapan Ocakcı
Osmanlı’da Kahve Yapan Ocakcı

Türk kahvesi 15. yüzyılda Osmanlılar tarafından keşfedilip günümüze kadar dünya çapında ünlenmiştir. İlk duyduğumuzda kahve çeşidi gibi gelse de aslında kahvenin yapılış şeklinden dolayı Türk kahvesi denilmektedir. Özel değirmenlerde öğütülmüş incecik kahve, şeker ve su ile yapılmaktadır. Günümüzde Türk kahvesine uygun kahve çekirdeklerini otomatik olarak öğüten elektrikli makineler var. Ancak, Türk kahvesi için geleneksel mekanik elle çalışan taşlama makinesinin faydası, bunların çok fazla ısı üretmeyerek kahvenin yağını çıkarmamasıdır. Özellikle köpüklü tavsiye edilen Türk kahvesinin tadı sert ama çok lezzetlidir. Osmanlı zamanında kahveyi sert içemeyenlere kahvenin yanında lokum ikram edilirdi. Bu eşsiz Türk kahvesinin yapılışına bakalım;

Türk kahvesi yapmak için filtrelenmiş suya, cezve (genellikle bakırdan yapılmış özel geniş tabanlı bir cezve) , Türk kahvesi fincanlarına ve seviyorsanız şekere ihtiyacınız olacak. Türk kahvesi, normal kahveye göre çok daha ince öğütülür. Günümüzde birçok yerde Türk kahvesi bulabilirsiniz ama tavsiyemiz taşlı değirmende taze taze çekilmiş Türk kahvesinin yerini hiçbir şey tutamaz.

El Değirmeninde Kahve Öğütülür.
El Değirmeninde Kahve Öğütülür.

Daima soğuk, filtrelenmiş su kullanın. Her bardak için su miktarını ölçmek için, ölçüm kabı olarak servis edeceğiniz kahve fincanını kullanın.

Kahve Fincanı Su Ölçeği Olarak Kullanılır.
Kahve Fincanı Su Ölçeği Olarak Kullanılır.

Kahve yapacağınız her kişi için 1 çorba kaşığı kahve kullanın (Türk kahvesi fincanlarını kullanıyor olmanız koşuluyla). Kahveyi şekerli olarak hazırlıyorsanız, en baştan ekleyin ve birleştirilene kadar öğütülmüş kahveye ve suya karıştırın. Bir veya daha fazla konuk şeker istemezse, önce o bardağı hazırlayıp dökün. Kahve kabını ısıya döndürdükten sonra kalan misafirlere uygun şeker ilavesine başlayın.

Cezveye Öğütülmüş Türk Kahvesi İlave Edilir.
Cezveye Öğütülmüş Türk Kahvesi İlave Edilir.

Karışımı yavaşça orta ateşte pişirin. Bu 3 ila 4 dakika sürecek, bu yüzden yakından bakın. Kahve ısındıkça, koyu köpük oluşacaktır. Türk kahvesini köpüklü servis etmek geleneksel ve önemlidir. Karışım kaynamaya yakın olduğunda, köpüğün bir kısmını her Türk kahvesi kabına aktarmak için bir çay kaşığı kullanın. Cezveyi tekrar ocağa koyun. Kahve kaynamaya başlayınca, kahvenin yarısını köpüklü bardaklara dökün.

Ocakta Kaynadıktan Sonra Servis Edilir.
Ocakta Kaynadıktan Sonra Servis Edilir.

Kahveyi bir bardak su ve bir Türk lokumu, çikolata veya şekerle servis edin.

İçime Hazır Türk Kahvesi İsteğe Göre Türk Lokumu İle Servis Edilir.
İçime Hazır Türk Kahvesi İsteğe Göre Türk Lokumu İle Servis Edilir.

Yanıtla