-
Nedir

Siyah Üzümün Faydaları Nelerdir?

800görüntüleme

Kadife renkleri ve tatlı lezzetleri ile bilinen siyah üzümler, besin maddeleri ve antioksidanlar ile doludur. Kuru ve yaş olarak her mevsim tüketilebilen üzümler adeta bir şifa kaynağıdır. 6,000 ila 8,000 yıl öncesine kadar uzanan ekimleriyle birlikte Türkiye, Yakın Doğu ve Avrupa’daki en eski ekilebilir meyve oldukları söylenir.

Kilis Karası Üzümü
Kilis Karası Üzümü

Kalbi Korur

Michigan Üniversitesi Kardiyovasküler Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, siyah üzüm tüketiminin yüksek kan basıncı, bel çevresindeki aşırı vücut yağı oluşumu veya düşük HDL (iyi kolesterol) ve artmış kan trigliseridleri (kalp hastalığı riskini önemli ölçüde arttıran bir durum) ve tip 2 diyabet gibi metabolik sendromlarla ilişkili organ hasarlarına karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Metabolik sendrom üzümlerde bulunan bir bileşik olan resveratrol, kan damarlarındaki kan akışını kolaylaştırdığı için vücudun kan dolaşımını artırdığı biliniyor.İçerisinde bulunan fitokimyasal maddeler kalp kaslarının hasarını azaltmada ve aynı zamanda vücuttaki kolestrol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, kalp krizi ve diğer kardiyovasküler hastalık riskini önlemeye yardımcı olurlar. Ayrıca damar sertliğine karşı korunma sağlayabilir. Araştırmalar, resveratrol’ün antioksidan özellikler taşıdığını göstermiştir ve yüksek oranda hidrofilik ve lipofilik özellikleri sayesinde, C ve E vitaminleri gibi iyi bilinen antioksidanlardan daha etkili koruma sağlayabileceği ifade ediliyor.

Görüşü İyileştirir

Siyah üzümler, iyi görmeye yardımcı olduğu bilinen Lutein ve Zeaksantin içerir. Yayınlanan uluslararası bilimsel bir araştırmaya göre siyah üzüm içeren bir diyet, retinanın oksidatif hasarına karşı koruma sağlayarak görme yeteneğini geliştirir.

Kanser Riskiyle Savaşır

Siyah üzümler, meme kanseri de dahil olmak üzere her türlü kanserle mücadelede çok etkili olan anti-mutajenik ve antioksidan özelliklere sahiptirler. Antioksidanlar, kanserli hücreleri yok edebilen bazı elementlerin kaynağıdır. Colorado Kanser Merkezi Üniversitesinde ki araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada üzümün kabuğu ve çekirdeğinde bulunan resveratrolün göğüs, prostat, mide, kolon, pankreas ve tiroid de dahil olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı etkili olduğu, özellikle kanser hücrelerini hedef alıp öldürme yeteneğine sahip olduğundan, kanserli hücrelerin yayılmalarını engellediği görülmüştür.

Beyin Fonksiyonlarını Artırır

Üzüm beyin koruyucu bir madde olarak çalışır; hafıza ve konsantrasyonu artırır ve beyninizin sağlığını geliştirir. Riboflavin varlığı nedeniyle, migrenden muzdarip insanlar için yararlıdır, daha fazla siyah üzüm tüketmek ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir.

Diyabet Riskini Önler

Siyah üzümler şeker hastalığının önlenmesinde etkilidir . İnsülin regülasyonunu iyileştirdiği ve insülin duyarlılığını arttırdığı bilinmektedir. Pterostilbene, üzümde bulunan ve kandaki şeker seviyelerini düşürmeye yardımcı olan bir bileşiktir. Siyah üzümlerin, daha iyi kan şekeri dengesi geliştiren yaklaşık 43 ila 53 arasında değişen düşük glisemik indeksi (GI) değeri vardır.

“Göğüs, prostat, mide, kolon, pankreas ve tiroid de dahil olmak üzere birçok kanser çeşidine karşı etkili olduğu, göz retinasının oksidatif hasarına karşı koruma sağladığını biliyormuydunuz?”

Sağlıklı Saçlar

Siyah üzüm çekirdeği yağı aşırı kayıp , bölünmüş uçlar ve erken beyaz  saçları tersine çevirerek kafa derisinde daha iyi kan dolaşımına yardımcı olan antioksidanlar ve E vitamini içerdiğinden saç hücrelerini arttığı gözlemlenmiştir. Üzüm yağının genel saç büyümesini geliştirdiği de biliniyor. Ayrıca saç kökünü güçlendirir, saç dökülmesini yener ve kepekten arındırır.

Bağışıklık Destekleyici

Siyah üzümler, flavonoidler ve mineraller ile birlikte C vitamini, K ve A vitaminleri bakımından zengindir ve böylelikle vücut bağışıklığını artırmada yardımcı olduğu söylenir. Kabızlık, hazımsızlık ve böbrek sorunlarının tedavisinde yardımcı olup organik asitler bakımından da zengindirler.

Sağlıklı Ciltler

Siyah üzümlerde bulunan antioksidanlar zararlı ultraviyole ışınlara karşı koruma sağlar. Ayrıca koyu renk lekelerin ve kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olurlar.C vitamini içeriği cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlarken, içerdiği E Vitamini cildin nemini korur. Siyah üzümlerin cildin elastikiyetini ve kan dolaşımını arttırdığı ve böylece sağlıklı, parlak bir cilde sahip olmamıza yardımcı olduğu bilinmektedir.

Çekirdeksiz Siyah Üzüm
Çekirdeksiz Siyah Üzüm

Doğumu Kolaylaştırır

Doktorlar ,hamile bayanlara belirli miktarlarda siyah üzüm tüketmeleri önerirler. Çünkü, siyah üzüm, annenin rahminin büyümesine yardımcı olarak doğumu kolaylaştırır. Çoğu anne çocuğu için endişelenir çünkü bazı çocuklar zayıf vücutludur ve hastalıklara duyarlıdır. Bununla birlikte, siyah üzüm vücut dayanıklılığını korumada büyük rol oynamaktadır.

Hamilelik ve Siyah Üzüm
Hamilelik ve Siyah Üzüm

Yanıtla