-
Neden

Sarı Kuru Üzüm Fiyatları Neden Arttı?

258görüntüleme

Kuruyemişler sağlık için oldukça yararlı olan gıdalardır. Özellikle kuru üzüm kan yapıcı özelliği ile besin değeri yüksek olan bir üründür. Siyah ve sarı olmak üzere iki çeşidi bulunan kuru üzümlerin, son dönemlerde fiyatlarının yükselmesi, sarı kuru üzüm fiyatları neden arttı? Sorusunu akıllara getirdi. Tarım Bakanlığının yaptığı açıklama ile farklı bir boyut kazanan sarı kuru üzüm fiyatlarına kuru üzüm yetiştiricilerinin ise bakış açısı farklıydı.

Kaliteli Ve Hastalıksız Üzüm

Çiftçiler kuru sarı üzümün fiyatının yükselmesi konusunda memnuniyet bidirirken, kuru üzüm fiyatlarının artmasında üzümlerin kaliteli olmasının etkili olduğunu açıkladılar. Çiftçiler, geçen yıl kuru üzümün fiyatında büyük oranda düşme olmasında, çiftçilerin ürünlerine sahip çıkmamalarının etkisi olduğu görüşünü savundular. Döviz kurunun artması ile ihracatın artması fiyatların yükselmesine sebep bir diğer nedendir.Üretim ve kurutma aşaması çiftçileri oldukça zorlayan kuru üzüm, ülkemizde sıkça tüketilen sağlıklı ve vitamin deposu bir kuru gıdadır.

Sarı Üzüm Satın Al

Temiz Ortamda Kurutmak

Kuru üzüm üretim işi, oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Özellikle yağmurların aşındırdığı üzümlerde oluşan kalıtsal ve aşınmış görünüm üzüm kalitesinin düşmesine sebep olurken, temiz ortamlarda kurutulmuş üzümlerde bu sıkıntı yaşanılmaz. Kurutulma ortamı, üzerinin örtülmesi ve toz ortamına maruz kalmama şeklinde bakımlı kuruyan üzümler, fiyat açısından da yükselmektedir. Çiftçiler kuruttukları üzümleri yağmur, çamur ve toz gibi ortamlardan korudukları zaman, kuru üzümün maliyeti yükselmekte ve bu sebeple satış fiyatları da yükselmektedir.

 

Yanıtla