-
Kim

Lokumu Kim İcat Etti?

3.91Kgörüntüleme

Hala Türk lokumunu Narnia Günlüklerindeki cadının icat ettiğini sanan birçok insan var. Cevabı kısaca hayır, lokumun yani Türkiye’nin en meşhur tatlısının uzun bir hikayesi vardır. Lokumu kim icat etti? Bugün sizlerle geçmişe bir yolculuk yaparak, yemesi tatlı, kendisi tatlı lokumun tarihini inceleyeceğiz.

500 yıllık

Osmanlı döneminde lokum’un mana olarak tatlı, güzel, yumuşak anlamına gelirdi. Dünyanın en eski tatlılarından biri olan lokumun tarihi nerdeyse 500 yıllıktır. O dönemden bu döneme lokum hala eşsiz tadını korumaktadır. Lokumu kim icat etti? Hikâyemiz padişahlar dönemine dayanmaktadır ve bildiğiniz üzere padişahların cariyeleri çoktur.

Bütün hepsiyle baş etmeye gücü yetmemeye başlayan padişah bir gün bütün sarayın bütün şeflerini çağırttı ve daha önce eşi benzeri görülmemiş bir tatlı yapılmasını buyurdu.

Lokum Satın AlLokumu Kim İcat Etti?

Hacı Bekir Efendi

Bir başka teoride Hacı Bekir Efendi ile ilgilidir. Rivayete göre Hacı Bekir Efendi Kastamonu’nun küçük bir köyünden İstanbul’a göç etti ve zaten lokumu icat etmişti. Sultan Abdul Hamid döneminde şehir merkezinde küçük bir dükkân açarak lokum satmaya başlayan, hızla ün ve para kazanan biri olmuştu Hacı Bekir Efendi.

İnsanlar lokumu birbirlerine hediye olarak veriyor, sipariş ediyordu. Hatta lokum âşıkların sembolü haline gelmişti. Bu lezzetin bir gün Hacı Bekir Efendi’ye sarayın şefi olma unvanını sağlaması da gayet normal gözüküyor.

İngiliz Gezgin

Tarihimizin gurur kaynaklarından biri olan lokumun batıya nasıl gittiği de şöyle; Bir gün bir İngiliz gezgin Hacı Bekir Efendi’nin dükkânındaki kalabalığı görür ve sorar nedendir bu kalabalık diye. İnsanlar ona lokum yüzünden dediğinde gezgin bir şey anlamaz. Kendi tatmak için biraz lokum alan İngiliz, lokuma bayılır ve lokumun batıya yolculuğu bu sayede başlar. Lokumu kim icat etti? Sorusuyla ilgili iki teori olmasına rağmen, lezzeti dünyada tek.

Yanıtla