-
Genel

Gluten Nedir?

98görüntüleme

Son zamanların en çok tartışılan konusu olan gluten, buğday, çavdar, yulaf ve tüm tahıllarda bulunan ekmek hamurunun mayalanmasını sağlayan ekmeğin iskelesini oluşturan bir tür proteindir. Gluten de iki tür protein bulunmakla bunlar glütenin ve gladinindir. Sağlık açısından zararlı olduğu tespit edilen ve günümüzde genel adı çölyak hastalığı olarak bilinen hastalığın temelini oluşturan gladinin proteinidir. Glutenin ekmek yapımında kullanılmasındaki amaç ekmeğin mayalanma sürecini artırarak daha kabarık yapı kazanmasını sağlamak amacıyla ülkemizde hemen hemen bütün unlu mamül ürünlerinde kullanılmaktadır. Kabarık olmayan ekmek glutensiz ekmektir. Peki, Gluten Nedir? hangi yiyeceklerde bulunur?

Gluten Hangi Yiyeceklerde Bulunur? Glutensiz Sağlıklı Yiyecekler Nelerdir?

Genel olarak tahıl ürünlerinde bulunduğu bilinmektedir. Ancak en fazla buğdayda bulunduğu yapılan karşılaşmalar neticesinde ispatlanmıştır. Yediğimiz ekmeklerin kabarmasını, mayalanmasını sağlamak amacıyla kullanılsa da bazı insanların glutene karşı alerjisi ortaya çıkıp durumu hastalık safhasına kadar götürebilmektedir. Bu tür insanlar glütensiz besinlerle beslenmeleri sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmaması açısından oldukça önemlidir. Glutensiz besinlerden bazıları: Mısır ürünleri, keten, soya, et ve et ürünleri, balık ürünleri ve türevleri, meyve ve sebzeler, bal, pekmez, süt ve süt ürünleri kısacası unlu mamül haricindeki bütün besinler gluten içermeyen besinlerdir.

Glutenin Zararları Nelerdir?

Genel olarak gluten faydalı bir protein olarak bilinse de bazı insanlar için bu avantaj dezavantaja dönüşebilir. Glutenli besinlere karşı alerjisi olan insanlarda çölayak hastalığı olarak bilinen gluten hassasiyeti olarak ortaya çıkan hastalıktır. Bu hassasiyete sahip insanlar glutenli besinleri özellikle de buğdaylı gıdaları tüketmeleri kesinlikle yasaktır. Günümüzde bu hastalık çocuklarda da yaygın bir şekilde görülmeye başlamıştır. Erken tanısı yapılmazsa çocukların gelişim evrelerini olumsuz bir şekilde etkileyeceği ve önüne geçilemeyecek hastalılara sebebiyet vereceği uzman doktorlar tarafından açıklanmış bilgiler arasında yer almaktadır.

Yanıtla