Birçok yemeğe tat veren, mutfakların baharat yelpazesinin en önemli ismi kimyon, insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle et yemeklerinde kullanılan Hint mutfağının ana maddesi olan b u baharat ülkemizde de Akdeniz civarında yetiştirilir. Tohum şeklinde olur ve yasımsı şekli ve çizgili yapısı oldukça dikkat çeker. Kimyonun kokusu diğer baharatlara göre daha yoğun ve aromatiktir. Kimyonun faydaları nelerdir? Çorbalarda ve diğer yemeklere ekilen bu güzel baharat oldukça faydalıdır.
İnsan Sağlığına Faydaları
Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan kimyonun birçok yararı bulunmaktadır. İçeriğinde birçok mineral barındırdığı için cilde çok faydası vardır. Toksinleri gidererek daha parlak bir cilde sahip olunur. Kimyon saç sağlığını da koruyan bir baharattır. E vitamini bakımından zengin olduğu için saçlı deriyi besler ve dökülmeleri azaltır. Limon ile karıştırılıp saça da maske şeklinde uygulanır. Şeker hastaları şeker dengelerini kimyon ile sağlarlar. Kan şekeri oranının büyük ölçüde dengeler. Demir eksikliği yaşayanlara da kimyon tavsiye edilir. Doğal demir deposu olduğundan dolayı faydalıdır. Astıma karşı çok iyi gelir. Kimyon kansere karşı birebirdir. Fırsat bulunduğu taktirde yemeklere ilave edilmesi önerilir.
Kimyonun Zararları
Her ne kadar gazın giderilmesi için kullanılsa da fazla kullanım bağırsak sistemine zarar verebilir. Çok fazla miktarda tüketilmesi karaciğer ve böbreklere zarar verir. Bazı veriler hamile kadınların düşük yapmasına neden olabileceği yönündedir. Kullanmadan önce mutlaka hekime danışılması gerekir.