-
NasılNedir

Kajunun Faydaları Nelerdir?

466görüntüleme

Brezilya kökenli olan Kaju fıstığı, tatlımsı bir tada, virgülü anımsatan bir şekle sahiptir. Tüccarlar tarafından Hindistan’a getirilen kaju ağacı, çok dallı yapısı ve ciddi yüksekliklere kadar büyüyebilmektedir. Dallarında büyük sulu kaju elmaları vardır. Bu elmaların sapında kaju meyvesi yetişmektedir. Subtropikal iklimlerde yetişen kaju fıstığı genel olarak Hindistan, Güney Afrika gibi sıcak bölgelerde yetişmektedirler. Mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

Kavrulmamış ya da kavrulmuş tuzsuz kaju fıstığı, çoğunlukla vegan yemek tariflerinde ve Hint yemeklerinde kullanılır. Genel de kavrulmuş ve tuzlu çerez olarak tüketilmektedir.

Kaju, Kaju Elması Denilen Meyvenin Sap Kısmında Oluşmaktadır..
Kaju, Kaju Elması Denilen Meyvenin Sap Kısmında Oluşmaktadır..

Kajunun Faydaları Nelerdir?

Kaju, en düşük lifli fıstıklardan biridir. Birçok vitamin, mineral ve antioksidanlar içermektedir. Ayrıca vücudumuz için önemli olan bakır, fosfor, çinko, magnezyum, demir ve selenyum gibi mineraller ile E, K ve B6 vitaminlerini de içermektedir.

Kalp Sağlığı

Araştırmalar, kaju fıstığının kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini gösteriyor. Bunu kan basıncını ve “kötü” kolesterol seviyelerini düşürerek oluşturmaktadır. Kaju kolesterol içermediği gibi sağlığımız için faydalı yağ, lif ve protein içerir. Aynı zamanda arteriyel duvarların iç astarını koruyan arginin(aminoasit) içerirler.

Kajudaki Potasyum, E ve B6 vitaminleri ve folik asit gibi diğer vitaminler ve mineraller de kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur.

Kan Sağlığı

Kaju fıstığında bulunan bakır ve demir, vücudun kırmızı kan hücrelerini üretmesine ve kullanmasına yardımcı olmak için beraber çalışırlar. Bu da kan damarlarını, sinirleri, bağışıklık sistemini ve kemiklerin sağlıklı ve düzgün çalışmasını sağlar.

Anemi(Kan) Hastalığı Tedavisinde Yardımcı Olabilir.
Anemi(Kan) Hastalığı Tedavisinde Yardımcı Olabilir.

Kaju fıstığı iyi bir bakır kaynağıdır, eksikliği anemiye götürebilir.

Göz Sağlığı

Havuçların gözleriniz için iyi olduğunu duymuşsunuzdur, ancak bu konuda kaju sizi epey şaşırtacak! Düzenli olarak tüketildiğinde antioksidan olarak işlev gören yüksek düzeyde lutein ve zeaksantin içerir. Bu bileşikler, gözleri hafif hasardan korur ve gözlerde oluşan kataraktı bile azaltmaya yardımcı olabilir.

Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Olablir.
Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Olablir.

Kaju fıstığı, retinamız tarafından emilen zeaksantin adlı güçlü bir antioksidan pigment içerir.

Kilo Kaybı

Harvard Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre, günde iki porsiyon kaju fıstığı tüketmek, kardiyovasküler hastalık, diyabet ve kansere karşı savaşmada yardımcı oluyor. Vücutta birikmiş hayvansal yağları ve proteinleri kaju içinde bulunan tekli ve çoklu doymamış yağlar ile değiştirmek, kilonuzu yönetmek ve kalpteki yağ ve kolesterol birikimini azaltmak için mükemmel bir yoldur.

Sağlıklı ve Parlak Saçlar

Uzmanlar tüketimi demek kaju fıstığı yanı sıra uygulama kaju yağı sizin üzerinde kafa derisi sağlıklı saç sağlamaktadır. Beslenme uzmanı Gargi Sharma, ” Kaju fıstığında bulunan bakır, melanin adı verilen cilt ve saç pigmentinin üretimine yardımcı oluyor” diyor. Aynı zamanda saç rengini parlaklaştırır,  linoleik ve oleik asitlerin varlığına bağlı ipeksi pürüzsüz bir doku sağlayabilir.

Kaju Fıstığı Yağı Saçın Büyümesine Yardımcı Olur.
Kaju Fıstığı Yağı Saçın Büyümesine Yardımcı Olur.

Kaju Yağının Faydası Nedir?

Kaju çok sayıda vitamin ve besin içerir, ancak yağ da içerir. İyi haber bu yağların çoğunlukla tekli doymamış ve çoklu doymamış olmasıdır.

Doymuş yağlar yerine koyulduğunda bodrum escort bayan ve hafifçe yedirildiğinde, tekli ve çoklu doymamış yağlar, kalp hastalığının iyileşmesine yardımcı olurken inme riskini azaltabilir ve kilo alımını önleyebilir.

Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar diyet için E vitamini katkıda bulunur. E Vitamini, insan vücudundaki pozitif hücre çoğalmasını ve genel sağlığı geliştirmek için mükemmel bir antioksidandır.

Kavrulmamış Kaju Fıstığı
Kavrulmamış Kaju Fıstığı

Yanıtla