Kahvenin ne şekilde bulunduğu son derece ilginç bir şekilde söz konusu olmuştur. Ancak “Kahveyi kim buldu?” sorusuna isim olarak verilecek bir cevap da söz konusu değildir. Ne de olsa bu durum üçüncü yüzyılda gerçekleşmiştir. Hal böyle olunca da ağızdan ağza yayılan söylentiler ile kahvenin ne şekilde icat edildiği bilinmektedir. Bu durumun nerede gerçekleştiğine bakmak icap ederse de ilk olarak halen daha dünya üzerindeki en güzel kahvelerin üretiminin yapıldığı Etiyopya’ya gitmek icap edecektir. Kahve, üçüncü yüzyılda Etiyopyalı bir çoban tarafından keşfedilmiştir. Etiyopyalı çoban, bu durumu otlatmakta olduğu keçilerine borçludur.
Çoban Bunu Nasıl Fark Etti?
İlk olarak kahvenin çekirdekler halinde olduğunu bilmek lazımdır. Bu çekirdekler ise kırmızı, meyvemsi bir doku ile kaplıdır. İşte çoban keçilerini otlatırken bu kırmızı meyvelerden yiyen keçilerin adeta çocuklar gibi hareketli olduklarını ve diğerlerine göre çok daha enerjik davranışlar sergilediklerini keşfetmiştir. Bu da kafeinin etkisidir. Bu çekirdekler ise tahmin edileceği üzere kahvedir. İşte kahvenin icadı tam olarak bu şekilde gerçekleşmiştir. Ancak henüz ticari boyutu mevcut değildir.
Kahve Ticarete Kim Tarafından Dâhil Edildi?
Kahve bu şekilde keşfedildikten sonra ise kahvenin ticari bir şekilde kullanımı Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu durum üçüncü yüzyıldan çok uzak olan bir zaman diliminde, on beşinci yüzyılda söz konusu olmuştur. Kahvenin Türk kültürüne girişi ise Osmanlı Dönemi’nde, Yemen valisi sayesinde olmuştur.