-
NedenNedir

Kabak Çekirdeği Nedir?

422görüntüleme

Kabak çekirdeği, bağışıklığı ve metabolizmayı hızlandırmaya , kilo vermeye, ruh halini yükseltmeye ve uykunuzu geliştirmeye yardım eder. Kabak çekirdeğinin diğer önemli yararları ise erkeklerde testosteron ve saç büyümesinin arttırılması, kansere ve parazitlere karşı korunma, böbrek taşlarının yok edilmesi, kalp sağlığının iyileştirilmesi, şeker hastalığının tedavisi, kemik sağlığının korunması ve yaraların daha hızlı iyileşmesidir.

Kabak Çekirdeği Nedir?

Kabak çekirdeği düz veya oval biçimli balkabağı tohumlarıdır. İçleri açık yeşil renkte, ancak kabukları beyaz renklidir. Aztekler zamanından beri kabak çekirdeğinin kültürel mutfakların bir parçası olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, balkabağının, eski Kuzey Amerika tarihinde ilk üç tarımsal üründen biri olarak sıklıkla ekildiğini göz önüne alarak, bundan çok daha önemli oldukları muhtemeldir.

Kavrulmamış Kabak Çekirdeği
Kavrulmamış Kabak Çekirdeği

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Kabak çekirdeği omega-3, alfa-linolenik asit gibi protein ve doymamış yağlar içermektedir. Kabak çekirdeğinde bulunan diğer besinler, az miktarda B kompleksi vitaminleri, K vitamini ve A vitamininin yanı sıra ciddi miktarda manganez, triptofan, kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, fosfor, çinko, demir içerir. Ayrıca kabak çekirdeği, organik bir bileşik olan fitosterollere sahiptir.

Aşağıda kabak çekirdeğinin faydalarına daha yakından bir göz atalım.

Kalp Sağlığı ve Kolesterol Kontrolü

Bitkisel tohumlarda bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri gibi organik bileşikler doğrudan düşük LDL kolestrol seviyelerine bağlanır. Bu bileşikler aynı zamanda kan pıhtılaşmasını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve inme riskini azaltabilir.

Antioksidan Aktivite

Kabak çekirdeği özleri, lignanlar da dahil olmak üzere çeşitli anti-kanser özellikleri ve bileşenleri içerir. Bu bileşikler, kabak çekirdeği ekstraktı verilen test deneklerinde serbest radikallerin atılmasına doğrudan atfedilmiştir. Antioksidanlar, hücrelere metabolizmanın kanser de dahil tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikallerden kurtulmasına yardımcı olan, başlangıç seviyesindeki hastalığa neden olabilecek güçlü maddelerdir!

Uykuya Sağlığı

Uzun bir günün ardından yorgun veya stresli hissediyorsanız, kendinizi sakinleştirmek ve iyi bir gece uykusu almak için kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. Kabak çekirdeği, hem magnezyum hem de triptofanın zengin kaynağıdır. Her ikisi de derin uykuyu getiren ve rahatlatıcı aminoasitlerdir.

Prostata Karşı İyi Gelebilir.

Kabak çekirdeği, öncelikle yüksek çinko içeriğinden dolayı, büyümüş bir prostat belirtilerinin

Kabak Çekirdeği, Prostat Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.
Kabak Çekirdeği, Prostat Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.

hafiflemesini sağlayabilir. Kabak çekirdeğindeki çinko, aynı zamanda erkeklerde sağlıklı sperm kalitesini artırarak yüksek doğurganlık sağlar.

Erkeklerde Saç Büyümesine İyi Gelebilir.

Araştırmalar, kabak çekirdeği yağının erkeklerde saç büyümesi için faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Düşük androjen seviyelerinin erkeklerde saç dökülmesine neden olduğuna düşünülüyor. Yağ, erkeklerdeki androjen seviyelerini artırıyor. Böylece, her gün bir avuç kabak çekirdeği tüketmek, saç uzaması için faydalı olduğu bilinmektedir.

Kanseri Önleyebilir.

Kabak çekirdeğinin ayrıca mide, prostat, akciğer, kolon ve göğüs kanseri gibi çeşitli kanser türlerini önleyebilir. Antioksidan etkinliği nedeniyle, menopoz sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.

Anti-diyabetik Özellikler

Kabak çekirdeğindeki yüksek magnezyum içeriği, vücuttaki kan şekeri seviyelerini düşürebilir. İnsülin üretimini arttırarak ve vücuttaki oksidatif stresini azaltarak, tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir.

Parazit Faaliyetini Önleyebilir.

Kabak çekirdeği, geçmişten beri vücuttaki tenya ve diğer tehlikeli parazitleri ortadan kaldırmak için olarak kullanılmıştır. Kabak çekirdeği çocuklarda sıklıkla görülen bağırsak solucanlarına karşı çok önemli bir savunma hattı sağlar.

İltihaplanmayı Azaltabilir.

Bazı çalışmalar, kabak çekirdeğinin  bu lezzetli çerezin yaygın kullanımlarından biri olan vücuttaki iltihaplanmayı önlediği tespit edilmiştir. İltihaplanma genellikle protein, çeşitli vitaminler ve minerallerin eksikliklerin bir sonucu olabilir. Eklemlerdeki iltihaplanma durumları zayıflamaya neden olabilir, bu nedenle vücudunuza iyi miktarlarda protein ve bağışıklık sistemini güçlendiren bileşikler alarak bunu önleyebilirsiniz. Bu da dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Kabak Çekirdeği, Böbrek Taşı Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.
Kabak Çekirdeği, Böbrek Taşı Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.

Böbrek Taşlarını Önleyebilir.

Kabak çekirdeği, diüretik(idrar atılımını kolaylaştıran) özelliklerine ve antioksidan aktivitesine bağlı olarak vücuttaki toksinleri azaltmaktadır. Ayrıca, dolaşımı uyarırlar, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının hızını ve çalışmasını arttırırlar. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinler bu nedenle vücuttan atılır, bu da daha önce belirtildiği  gibi tehlikeli böbrek taşlarına, gut hastalıklarının önüne geçilmiş olur.

Metabolizmayı Hızlandırabilir.

Vücudumuz, tüm sistemlerimiz verimli çalıştığı zaman sağlıklı çalışır. Diyet yapanlar için dengeli ve yeterli miktarda protein ​​almak çok önemlidir; çünkü proteinler, binlerce gerekli enzimatik ve metabolik süreçlerde kullanılan amino asitlerden oluşur. Bu önemli amino asitler ve proteinler olmadan, vücudumuz uyuşuk, yorgun, zayıf ve çalışmaz hale gelir.

Protein Deposu

Kabak çekirdeği zengin bir protein kaynağıdır. Kabak çekirdeği hacminin % 30’u proteinden oluşmaktadır. Bir porsiyon (129 gram) kabak çekirdeğinde 39 gram protein bulunur ve günlük protein ihtiyacımızın% 50’sinden fazladır.

Kabak Çekirdeği, Kemik Erimesi Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.
Kabak Çekirdeği, Kemik Erimesi Hastalığı Tedavisine Yardımcı Olabilir.

Osteoporozu Önleyebilir.

Kabak çekirdeği, osteoporoz(kemik erimesi)  üzerindeki etkileri nedeniyle son derece popülerdir. Araştırmalar, kabak çekirdeğinin düzenli olarak alınmasının kemik zayıflığını ve osteoporoz belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir.

Kan Basıncını Azaltabilir.

Dahası, kabak çekirdeğinde yüksek bakır düzeyleri, vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve damarlarda oksijenli kan dolaşımını geliştirir. Düşük sodyum içeriği ile birlikte, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını geliştirebilir, bu nedenle kabak çekirdeği değerli bir kardiyovasküler güçlendirici olarak düşünülebilir.

Kavrulmamış Kabak Çekirdeği
Kavrulmamış Kabak Çekirdeği

 

Yanıtla