-
NedirSağlık

İğdenin Faydaları Nelerdir?

761görüntüleme

İğde Ağacı, çok yıllık bitki türleri içerisinde, zeytin tanesi büyüklüğünde olup çekirdekli bir bitki türüdür. Ülkemiz de daha çok Akdeniz bölgesinde görülse de hemen hemen Anadolu’nun her yerinde yetişebilen nadir meyveler arasındadır. Meyvesi olgunlaşmadan önce yeşilimsi bir renk alır ve olgunlaşma döneminde dış kabuğu turuncu rengine dönüşür ve afiyetle tüketilir. İğde bir kış bitkisidir ve eylül-ekim aylarında olgunlaşarak kışın tüketilir. İğde ağacının çiçek açma mevsiminde dallarından koparıp bir suya koyduğunuzda evde hoş ve ferah bir koku dolaşmaya başlar. Ayrıca iğdenin bu çiçeklerini kurutarak kendinize ve sevdiklerinize nefis bitki çayları da yapabilirsiniz.

İğde Ağacının Faydaları Nelerdir?

İğdenin faydalarını ise saymakla bitiremeyiz.

– C vitamini açısından oldukça zengindir.
– Vücuda kuvvet verir, vücut direncini artırır.
– Soğuk algınlığı ve gripte faydalıdır.
– Çocuklarda öksürük ve ishal gibi sık görünen hastalıklar için doğal bir çözümdür.
– Kusmayı önler.
– Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğuna iyi gelir.
– Düzenli kullanılırsa böbreklere faydalıdır.
– Egzama şikayetlerini azaltır.

İğde ile cilt maskesi de yapılır. Yüzdeki akne ve siyah uçları giderir. İğdenin dış kabuğunu soyarak cildinize ve çatlak bölgeye ılık suyla harç haline getirerek uygulayın. Böylece deride ki akne ve siyah benekler giderilebilir.  İğde ağacının meyvesi yenebileceği gibi çiçekleri suda haşlanarak çayı yapılabilir. Hoş kokusu ile bahçeleri süsleyen iğde çiçeği koklanırsa zihni açar. İshalde iğde yenilmesi, tıpkı limon ve şeftalide olduğu gibi epeyce yararlıdır.

İğde Ağacı
İğde Ağacı

İğde Nasıl Tüketilebilir?

Birçoğumuzun, şifasıyla önemini yeni fark ettiğimiz iğdeyi birden fazla kullanım şekliyle tüketebiliriz. İğde ağacının bazı kullanım şekilleri şöyledir;

Dalından koparılarak taze tüketilebilir.
Kurutularak kışın yenebilir.
Çok hoş kokan çiçekleri ile lezzetli bir kış çayı yapılabilir.
Çiçekleri balla karıştırılarak yenilebilir.
Yaprak ve çiçekleri suyla kaynatılarak lezzetli bir şerbet hazırlanılabilir.

Yanıtla