-
NedirSağlık

Kayısı Kurusunun Faydaları Nelerdir?

453görüntüleme

Kayısı kurusu, kokusu, tadı, altın sarısı rengi sağlık kaynağı meyvedir. Kurutulmuş kayısılar, sarı renkte olanlar kükürt ile siyah olanlar güneşte kurutularak elde edilir, besinler bu süreçte zarar görmez ve kuru kayısılardan taze olanlara göre daha fazla fayda sağlarsınız. Kuru kayısı Kalsiyum, Potasyum, Fosfor, A Vitamini, Demir ve C Vitamini içerir. Bu kurutulmuş meyveler, birçok hastalıkla mücadele etmenin yanı sıra sağlıklı bir vücut için gerekli olan birçok besleyici maddeyi sağlar.

Tabakta Servis Edilmiş Kayısı Kurusu
Tabakta Servis Edilmiş Kayısı Kurusu

Beslenme Değeri:

Kayısılar A vitamini (A vitamini, Karotenoidler) açısından mükemmel bir kaynaktır ve iyi bir C vitamini kaynağı, bakır, diyet lifi ve potasyum içermektedir. Kayısılar, meyve ve sebzelere kırmızı, turuncu ve sarı renkler veren Karotenoids adı verilen fitokimyasalları içerir. Güçlü antioksidan Lycopene, kayısılarda bulunan Karotenoidlerden biridir.

Kayısı Kurusu İle İlgili İlginç Bilgiler:

• Kayısılar şeftali gibidir. Kayısı, şeftali olan eksi tüyler. Hem kayısı hem de şeftali, gül ailesinin üyeleridir.
• Bir kayısı ağacı 25 yıldan fazla meyve verebilir, meyvesi sağlam olduğunda eliyle toplanır.
• Antik çağda, Farsça kayısı (güneşin tohumu) denirdi.

Kayısı Kurusu
Kayısı Kurusu

Kayısı Kurusunun Faydaları:

1. Görme Sağlığını Koruyucu: Kuru kayısılar, iyi görme fonksiyonları için gerekli olan A Vitamini gibi besinler içerir.
2. Kabızlık Tedavisine Yardımcı: Kuru kayısı, hafif bir müshil görevi gören ve kabızlığı tedavi eden pektin ve selüloz içerir. Selüloz, çözünmez bir lif gibi davranır ve pektin, kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerini korur.
3. Sindirime Yardımcı: Kurutulmuş kayısılar sindirimi teşvik etmek için yemekten önce tüketilir. Bu, asitleri nötrleştiren alkaliyi içerir.
4. Bağırsakları Temizler: Kuru kayısı, istenmeyen atıkları temizlemek için hafif bir müshil olarak hareket ederek sindirim sistemini tedavi etmeye yardımcı olur. Bu, vücudun sindirim suları ile reaksiyona girmesi ve sindirim sistemini temizlemek için daha fazla alkali ortam üretmesi açısından yararlıdır.
5. Cilt Faydası: Kuru kayısı suyu, güneş yanığı, egzama ve uyuz nedeniyle kaşıntı tedavisinde kullanılabilir. Bu aynı zamanda akne ve diğer birçok cilt probleminin giderilmesine yardımcı olur. Kayısı maskesi genellikle ciltteki ölü hücreleri temizlemek için kullanılır.
6. Hamileler İçin Faydalı: Kuru kayısı hamilelikte geçmişten beri bitkisel ilaç olarak kullanılmıştır. İnfertilite(hamile kalamama durumu), kanama ve spazmları tedavi edebilir. Bu kurutulmuş meyvenin macunu, vajinal enfeksiyonları iyileştirebilir. Bu, hamile ve emziren anneler tarafından orta derecede tüketilmelidir. Hamilelik süresince, tatlılar ve diğer atıştırmalıklar yerine kuru kayısı tüketilmesi önerilir.
8. Kalp Atışını Düzenler: Kuru kayısı çok iyi bir potasyum kaynağıdır. Potasyum, uygun sıvı dengesini düzenlemek için yararlı olan bir mineral ve elektrolittir. Bu, uygun kas fonksiyonlarında yardımcı olur ve kalp atışlarını düzenler.
10. Hemoglobin Üretir: Kurutulmuş kayısı, anemi tedavisi için, hemoglobin üretimi için kullanılabilir. Bunun nedeni kuru kayısıların hemoglobin üreten demir ve bakır gibi mineraller içermesidir.
11. Astımı Hafifletir: Kuru kayısının sağlık yararları arasında tüberküloz, astım ve bronşit semptomlarını tedavi etme becerisi de vardır.
12. Cilt Kızarıklıkları İçin İyi: Kuru kayısı yağı cilt bakımı için çok yararlıdır. Bu cildinizin parlak ve pürüzsüz olmasını sağlayabilir. Bu aynı zamanda kulak ağrılarına iyi gelebilir.
13. Yüksek Tansiyonu Düzenler: Kuru kayısılar muzdan üç kat daha fazla potasyum içerir ve sadece kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Potasyum, sodyumdan daha fazla su tutma özelliğine sahiptir ve bu da kan hacmi basıncını düşürür. Kuru kayısıdaki potasyum da kalp hastalığına karşı korur.
14. Kas Yapımına Yardımcı: Kuru kayısı, metabolizmayı ve dokuları, organların ve diğer hücrelerin sağlıklı çalışamasını iyileştirmek gibi bedensel işlevler için gerekli olan potasyum içerir. Böylece, kas yapma ve normal vücut gelişimi için önemlidir. Vücuttaki asit düzeylerini düzenlemeye ve protein sentezi için faydalıdır.

Yanıtla