-
NedirSağlık

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

307görüntüleme

Yeşil çay, vücut üzerinde güçlü etkileri olan antioksidanlar ve besinler içermektedir. Bunlar arasında gelişmiş beyin fonksiyonu, yağ kaybı, daha düşük kanser riski ve daha birçok etkileyici faydaları vardır. Aşağıda, çalışmalarla desteklenen yeşil çayın 10 faydası bulunmaktadır.

Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay
Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay

Yeşil Çay Sağlığı Geliştiren Biyoaktif Bileşikleri İçerir.

Yeşil çay sadece sıvıdan daha fazlasıdır. Çay yapraklarındaki bitki bileşimlerinin çoğu, büyük miktarlarda önemli besinler içeren son içeceğe yaparlar. Çay, iltihaplanmayı azaltmak ve kansere karşı savaşmak gibi etkileri olan polifenoller(Vücutta hücresel aşınmayı önlemek adına çalışan geniş bir bileşikler grubu olan antioksidanların bir parçasıdır.) açısından zengindir.

Yeşil çay, EGCG olarak adlandırılan büyük miktarda bir katehin içeren ağırlıkça yaklaşık yüzde 30 polifenoldur. Katehinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan doğal antioksidanlardır.

Bu maddeler vücuttaki serbest radikallerin oluşumunu azaltabilir, hücreleri ve molekülleri hasara karşı korur. Bu serbest radikallerin, yaşlanma ve her türlü hastalıkta rol oynadığı bilinmektedir.

EGCG (Epigallocatechin Gallate) yeşil çayda en güçlü bileşiklerden biridir. Çeşitli hastalıkların tedavisi için çalışılmıştır ve yeşil çayın güçlü tıbbi özelliklerinin ana nedenlerinden biri olabilir.

“ÖZET: Yeşil çay, EGCG adı verilen bir katehin içeren polifenol antioksidanlar içermektedir. Bu antioksidanlar hücre hasarını önleyebilir, vücutta doğal yağ yakıcı özelliği ile bilinir.”

Yeşil Çaydaki Bileşikler Beyin Fonksiyonunu Geliştirebilir.

Yeşil çay sizi uyanık tutmanın ötesinde, sizi daha da akıllı hale getirebilir. Anahtar aktif bileşen, bilinen bir uyarıcı olan kafeindir. Kahve kadar fazla içermez ama vücudun ihtiyacını karşılamaktadır. Beyindeki kafein, Adenosin denilen bir inhibitör nörotransmitteri engellemektir. Bu şekilde, kafein daha önce yoğun olarak çalışılmış ve sürekli olarak ruh hali, uyanıklık, tepki süresi ve hafıza da dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerinde gelişmelere yol açmaktadır. Ancak, yeşil çay sadece kafeinden daha fazlasını içerir. Aynı zamanda kan-beyin bariyerini geçebilen amino asit L-teanine de sahiptir. Çalışmalar kafein ve L-teaninin sinerjistik etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Bu ikisinin kombinasyonu özellikle beyin fonksiyonlarını iyileştirmede güçlüdür.

“ÖZET: Yeşil çay kahve yerine daha az kafein içerir, ancak bir etki yaratmaya yetecek kadar. Aynı zamanda beyin fonksiyonunu iyileştirmek için kafein ile sinerjik olarak çalışabilen amino asit L-teanini de içerir.”

Cam Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay
Cam Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay

Yeşil Çay Yağ Yakma Arttırır ve Fiziksel Performansı Artırır

Çalışmalarda yeşil çayın, yağ yakımını artırdığı ve metabolik hızı arttıracağı görülmüştür. 10 erkekte yapılan bir çalışmada, yeşil çay enerji harcamasını % 4 kat artırmıştır. Başka bir çalışma, yağ oksidasyonunun % 17 oranında arttığını ve yeşil çayın yağ yakımını selektif olarak artırdığını göstermiştir. Ancak, yeşil çay ile ilgili bazı çalışmalar metabolizmada herhangi bir artış göstermez, bu nedenle etkiler bireye bağlı olabilir. Kafein, aynı zamanda, yağ asitlerini yağ dokularından harekete geçirerek ve onları enerji olarak kullanıma hazır hale getirerek fiziksel performansı geliştirdiği de gösterilmiştir.

İki ayrı çalışmada, kafeinin fiziksel performansı ortalama% 11-12 oranında artırdığı gösterilmiştir.

“ÖZET: Yeşil çayın, metabolizma hızını artırdığı ve kısa vadede yağ yakımını artırdığı gösterilmiştir.”

Porselen Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay
Porselen Demlikte Demlenmiş Yeşil Çay

Yeşil Çaydaki Antioksidanlar Bazı Kanser Türleri Riskini Düşürebilir.

Kanser, kontrolsüz hücrelerin büyümesinden kaynaklanır. Dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Oksidatif hasarın kanserin gelişimine katkıda bulunduğu ve antioksidanların koruyucu etkisi olabileceği bilinmektedir.

Yeşil çay, güçlü antioksidanlar içerdiği için kanser riskini azaltabileceği anlamına gelir;

  • Göğüs kanseri: Gözlemsel çalışmaların bir meta-analizi, en çok yeşil çayı içen kadınların, kadınlarda en yaygın kanser olan meme kanseri gelişme riskini % 20-30 daha düşük bulduklarını bulmuştur.
  • Prostat kanseri: Bir çalışmada, yeşil çay içen erkeklerin, erkeklerde en sık görülen kanser olan prostat kanseri gelişme riski % 48 daha düşük bulunmuştur.
  • Kolorektal(Kalın Bağırsak Kanseri) kanser: Bir çalışma yeşil çay içenlerin kolorektal kanser geliştirme olasılığının % 42’ye kadar daha az olduğunu göstermiştir.

Birçok gözlemsel çalışma, yeşil çay içenlerin çeşitli kanser türlerini geliştirme olasılığının düşük olduğunu göstermiştir.

“ÖZET: Yeşil çay kansere karşı koruyabilen güçlü antioksidanlara sahiptir. Birden fazla çalışma, yeşil çay içenlerin çeşitli kanser türlerinde daha düşük risk altında olduğunu göstermektedir.”

 

Fincanda Yeşil Çay
Fincanda Yeşil Çay

Alzheimer ve Parkinson Riskini Düşürerek Beyin Fonksiyonlarını Koruyabilir.

Yeşil çay sadece kısa vadede beyin fonksiyonlarını iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda beyninizi yaşlılıkta da koruyabilir.

Alzheimer hastalığı, insanlarda en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır ve bunamanın en önemli nedenlerindendir.

Parkinson hastalığı en sık görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır ve beyindeki dopamin(duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı) üreten nöronların ölümünü içerir.

Çoklu çalışmalar, yeşil çaydaki kateşin bileşiklerinin, nöronlar üzerinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabileceğini,  Alzheimer ve Parkinson riskini azaltabileceğini göstermektedir.

“ÖZET: Yeşil çaydaki biyoaktif bileşikler beyinde çeşitli koruyucu etkilere sahip olabilir. En yaygın iki nörodejeneratif hastalık olan Alzheimer ve Parkinson riskini azaltabilirler.”

Diş Sağlığını Geliştiren ve Enfeksiyon Riskinizi Düşüren Bakterileri Öldürebilir.

Bazı araştırmalarda, yeşil çay içeriğinde bulunan kateşinlerin bakterileri öldürebildiğini ve influenza virüsü gibi virüsleri önleyebileceğini, potansiyel olarak enfeksiyon riskini azaltabildiğini göstermektedir.

Streptococcus mutans(diş çürüğünün oluşumunda önemli bir etken bakteridir.) ağızdaki başlıca zararlı bakterilerdir. Plak oluşumuna neden olur ve boşluklara ve diş çürümesine öncülük eden bir katkıdır.

Çalışmalar yeşil çaydaki kateşinlerin Streptococcus mutans’ın büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca yeşil çayın kötü ağız kokusunu azaltabildiğini göstermektedir.

“ÖZET: Yeşil çayda bulunan kateşinler, bakteri ve bazı virüslerin büyümesini engelleyebilir. Bu, enfeksiyon riskini azaltabilir ve diş sağlığında iyileşmelere, düşük çürük riskine ve kötü ağız kokusunda azalmayı sağlayabilir.”

Tip 2 Diyabet Riskini Düşürebilir.

Tip 2 diyabet, son birkaç yılda salgın hale gelen bir hastalıktır ve günümüzde dünya çapında yaklaşık 400 milyon insanı etkilemektedir.

Bu hastalık, insülin direnci veya insülin üretememe bağlamında kan şekeri seviyesinin yükselmesidir. Çalışmalar yeşil çayın insülin duyarlılığını artırabildiğini ve kan şekeri düzeylerini düşürebildiğini göstermektedir.

Bir çalışmada, en çok yeşil çay içenlerde % 42 daha düşük tip 2 diyabet gelişme riski olduğunu bulmuşlardır.

Toplam 286.701 bireyle yapılan 7 çalışmanın sonucuna göre, yeşil çay içenlerin% 18 daha düşük diyabet hastası olma riski vardı.

“ÖZET: Bazı çalışmalar yeşil çayın kan şekeri seviyelerinde hafif azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltabilir.”

Kardiyovasküler Hastalık Riskini Azaltabilir.

Kalp hastalığı ve inme de dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en büyük ölüm nedenleridir. Bu hastalıkların en önemli nedenleri kolesterol, LDL kolesterol ve trigliseritleridir.

Yeşil çay kanın antioksidan kapasitesini önemli ölçüde artırır, bu da LDL partiküllerini kalp hastalığına doğru giden yolun bir parçası olan oksidasyondan korur.

Risk faktörleri üzerindeki yararlı etkiler göz önüne alındığında, yeşil çay içenlerin% 31 daha düşük kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduklarını görmek şaşırtıcı değildir.

“ÖZET: Yeşil çay toplam ve LDL kolesterolü düşürdüğü gibi LDL partiküllerini oksidasyondan korur. Gözlemsel çalışmalar, yeşil çay içenlerin daha düşük kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduklarını göstermektedir.”

Kilo Vermeye ve Obezite Riskini Düşürmeye Yardımcı Olabilir.

Yeşil Çay ile Zayıflama

Yeşil çayın kısa vadede metabolik hızı artırabileceğini göz önünde bulundurursak, kilo vermenize  yardımcı olabileceğini düşünür. Birçok çalışma, yeşil çayın özellikle karın bölgesinde vücut yağında azalmaya neden olduğunu göstermektedir. 240 erkek ve kadında 12 haftalık bir çalışmada yeşil çay grubu, vücut yağ yüzdesi, vücut ağırlığı, bel çevresi ve göbek yağında belirgin azalma göstermiştir.

“ÖZET: Bazı çalışmalar yeşil çayın kilo kaybına neden olduğunu göstermektedir. Tehlikeli karın yağının azaltılmasında özellikle etkili olabilir.”

Daha Uzun Yaşamaya Yardımcı Olabilir.

Filizlenmiş Yeşil Çay

Yeşil çay içenlerin kardiyovasküler hastalık ve kanser riskinin daha düşük olduğu göz önüne alındığında, bunun daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği düşüncesini taşımaktadır.

40.530 Japon erişkininde yapılan bir çalışmada, en çok yeşil çayı içenlerin ( günde 5 veya daha fazla fincan ) 11 yıllık bir süre boyunca ölme olasılığı daha azdı :

  • Tüm nedenlerin ölümü: kadınlarda% 23, erkeklerde% 12 daha düşük.
  • Kalp hastalığından ölüm: Kadınlarda% 31, erkeklerde% 22 daha düşük.
  • İnmeden ölüm: Kadınlarda% 42 daha düşük, erkeklerde% 35 daha düşük.

Yaşları 14 -100 arasında olan bir başka çalışmada, en çok yeşil çayı içenlerin, 6 yıllık çalışma süresince ölme ihtimalinin% 76 daha az olduğu bulunmuştur.

“ÖZET: Çalışmalar, yeşil çay içenlerin çay içmeyenlerden daha uzun yaşayabileceğini göstermektedir.”

Yanıtla