-
Neden

Çikolata Neden Mutlu Eder?

417görüntüleme

Kuşkusuz çikolata dünya çapında en sevilen yiyeceklerden biridir. Çocuklar bunu yetişkinler kadar severler ve sıklıkla onlardan uzak durmak zorunda. Çikolatanın yüzyıllardır etrafta dolaşması sürpriz değil. Çikolata tüketimine dair en az 4000 yıl öncesine dayanan kanıtlar var; Meksika ve Guatemala’nın Mokaya halkı onu bir içecek olarak tüketiyordu. O zamandan beri dünyaya yayıldı ve dünyanın her ülkesindeki insanlar tarafından beğeniliyor. Çikolata kakao çekirdekleri olarak da bilinen Theobroma kakao tohumlarından oluşmaktadır. Bu kakao çekirdekleri, 3 çikolata türü bitter, sütlü ve beyaz çikolata yapmak için işlenir. Çikolata sadece lezzetli bir tatlı olmakla kalmaz, sağlığımıza da birçok fayda sağlar. Bunlardan en önemlisi, sizi mutlu ediyor!

Çikolata Sizi Mutlu Eder.
Çikolata Sizi Mutlu Eder.

En az işlenmiş ve yiyebileceğiniz en sağlıklı atıştırmalık olan çikolata, beyninizi etkileyen birçok kimyasal madde açısından zengindir.

Çikolata sizi mutlu eder.

Bunlardan ilki, 1992 yılında ilk kez keşfedilen anandamin olarak bilinen bir kimyasaldır. Sadece meme kanseri hücre çoğalmasını engellediği görülmemiş, aynı zamanda ruh halinize de etkisi vardır. İyilik hislerinizi tetiklemekten sorumludur. Anandaminin de anksiyeteyi(kaygı) azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.

Kakao Çekirdekleri ve Bitter Çikolata
Kakao Çekirdekleri ve Bitter Çikolata

İkincisi serotonin ve triptofan’dır. Triptofan vücutta serotonine dönüşür, bu da ruh halinizi etkilemede rol oynar. Tryptophan’ın hafif depresyon vakalarında antidepresan etkisi olduğu gösterilmiştir. Düşük seviyelerde triptofanın depresyona, ayrıca anksiyeteye ve öfkeye neden olduğuna inanılmaktadır.
Üçüncü kafein dir. Bitter çikolatanın 100 gr’ında yaklaşık 43 mg kafein bulunmaktadır. Kafein, adenosin molekülünü taklit eden bir uyarıcıdır. Adenosin beyindeki reseptörlere bağlanır ve bu da uyuşukluk ve uyku ile sonuçlanır. Kafein aynı reseptörlere bağlanabilir, ancak uyuşukluğa neden olmaz ve beyindeki zıt etkiye sahiptir: uyanık kalmayı sağlamaktadır.
Dördüncü, genellikle aşk ilacı olarak bilinen feniletilamindir (PEA). Âşık olduğunuzda hormonlar tarafından bu kimyasalların salınmasına neden olur. Ve eğer aşık olduysanız, duyduğunuz ilk hislerin ne kadar heyecan verici ve sıcak olduğunu bilirsiniz. Ek olarak, PEA’nın anti-depresan etkileri olduğu gösterilmiştir.
Ayrıca, çikolata tüketiminin ruh halleri üzerindeki etkisini inceleyen birkaç çalışma vardı. Bu çalışmada, eğer varsa çikolata tüketiminin stres düzeyine karşı etkisi araştırılmıştır. 60 kişilik öğrenci, grup başına 30 erkek ve 30 kadından oluşan 2 gruba ayrıldı. Gruplar, 2 hafta boyunca günde 40 gr bitter çikolata, sütlü çikolata veya beyaz çikolata tüketmiş ve her gün tüketimden önce ve sonra algılanan stres ölçeği (PSS) anketini yanıtlamıştır.
Sonuçlar, 40 gr bitter ve sütlü çikolata tüketiminin algılanan stresi azaltmada önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Kadınlarda stres azaltma etkisi, erkeklere göre daha fazla olduğu görüldü.
Başka bir çalışma da benzer sonuçlara sahipti. Çalışma 30 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiş. Çalışmanın başında ve sonunda kan ve idrar örnekleri alınmıştır. Çalışmada, 2 hafta boyunca her gün 40 gram bitter çikolata tüketiminin, yüksek oranda stresli kişilerin bedenlerindeki stres hormonlarının miktarını azalttığı tespit edilmiştir.

Sütlü Çikolata - Beyaz Çikolata - Bitter Çikolata
Sütlü Çikolata – Beyaz Çikolata – Bitter Çikolata

Tükettiğiniz çikolatanın türü ve miktarı önemli midir?

Evet önemlidir. Bitter çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolata içerdikleri maddeler açısından tamamen farklıdır. Yukarıda belirtildiği gibi, bitter çikolata en sağlıklı olanıdır; Mümkünse sütlü çikolatayı ve beyaz çikolatayı daha az tüketin.
Bitter çikolata çoğunlukla kakao katılarından ve kakao yağından oluşur ve az miktarda şeker içerir. Kaliteli çikolata tüketmeye gayret edin. Unutmayın ki her şeyin fazlası zararlıdır ve aynı şey çikolata için de geçerlidir. Bitter çikolata çok fazla kalori içerir ve kilo alımına yol açabilir. Günde bir veya iki küçük parça tüketmelisiniz.

Yanıtla