-
Nedir

Glutensiz Besinler Nelerdir?

19görüntüleme

Gluten genel olarak çavdar, arpa ve özellikle de buğday da bulunan proteindir. Özellikle unlu mamül ürünlerinde hamurun fazlaca kabarması için gluten tercih edilmektedir. Glutensiz besinler in glutenli besinlerden farkı nedir? İçerisinde gluten bulunan besinlere glutenli, gluten içermeyen besinlere ise glutensiz besinler denir. Satın aldığınız ürünlerin ambalajlarının arkasındaki içerikleri kontrol ederek almanız sağlığınız açısından önem arz etmektedir. Bunların hepsi bir çözüm mü? Günümüzde yiyeceklere yapılan hileli oyunlarla protein olarak tabir edilen gluten nasıl olur da insan sağlığına zararlı olabilir? Gluten sağlıklı insanlarda herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermez iken çölyak hastalığına yakalanan bireylerde yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir.

Glutensiz besinlerin başında sağlıklı saf zeytinyağı, et ve et ürünleri, yumurta, bal, pekmez, kinoa, soya, ıspanak, brokoli, sarımsak, soğan, avokado, serbest gezen tavuk eti, taze sebze ve meyveler, esmer şeker, kefir, bakliyat (nohut, mercimek, barbunya… vs) türleri gibi sağlıklı ve yaşam kalitesini zirveye taşıyacak belli başlı besinler arasında yer almaktadır.

Glutensiz Beslenme de Uzak Durulması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Gluten özellikle buğday da bulunduğundan buğday ve türevlerinden üretilen besinlerden uzak durmak gerekir. Kek, pasta, buğday kıtırlı hazır çorbalar, makarna gibi besinlerden uzak durmak gerekir. Marketlerden satın aldığımız ürünleri tüketmeden önce muhakkak ambalajların arkasında yazan içerik kısmına göz atmamız sağlımızı korumamız adına önem arz etmektedir.

Yanıtla