-
Sağlık

Glutensiz Beslenme Zayıflatır mı?

34görüntüleme

İçeriğinde gluten bulunan besinler, vücuttaki enflamasyonu ve insülin direncini oluşturur. Kandaki insülin direncinin yükselmesi ile kiloda artış görülür. Sebebi yağı depolayan en önemli hormon olmasıdır. İçeriğinde gluten olan tahıllar aynı zamanda bol miktarda nişasta içerir. Nişasta içeriğinden dolayı kalorileri oldukça yüksektir. Bu nedenle de içinde buğday, çavdar, arpa ya da yulaf içermeyen, yani un ve diğer tahıl ürünleri bulundurmayan bir beslenme modeli uygulandığında bir kaç kilo hızla kaybedilir. Bu kilo kaybının sebebi glüten değil nişastadır. Gluten yerine kinoa, sebze, karabuğday ve meyve gibi protein ve lif içerikli besinleri tüketerek karbonhidrat alımı azaltılır ve buna bağlı olarak kilo verilebilir. Peki, Glutensiz Beslenme Zayıflatır mı?

Glutenin Yol Açtığı Rahatsızlıklar

Gluten tahıllarda bolca bulunan, hazmedilmesi oldukça zor bir proteindir. Bazı insanlarda unutkanlık, uykusuzluk, şişkinlik, gaz, ishal, kabızlık, yorgunluk, odaklanma problemi, el ve ayaklarda uyuşma, kulak çınlaması, eklem ve kas ağrıları gibi sorunlara yol açtığıda görülmüştür. Bunun yanında glutene alerjisi olan çölyak hastalarında ishale yol açtığı biliniyor.

Yapılan Yanlışlar

Glutensiz beslenme bilinçsizce yapıldığı takdirde kilo vermek yerine hızlı bir şekilde kilo alınmasına yol açabilir. Karbonhidratı kısıtlamaya rağmen yenilen porsiyon miktarının arttırılması ile yağ içeriği yüksek besinlerin tercih edilmesi kilo artışına sebep olur. Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla yenilen her gıda doğrudan vücudun depolama yerleri olan yağ hücrelerine aktarılacak ve kilo artışına neden olacaktır.

Yanıtla