-
Nedir

Gluten İntoleransı (Alerjisi) ve Çölyak Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

13görüntüleme

Çölyak hastalığı asırlardır insan bünyesini etkilemekte olan bir rahatsızlıktır. Fakat son yıllarda beslenme ve diyet konularında yaşanan gelişmeler bu hastalığın ve gluten bazlı alerjilerin semptomlarının azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Bu yazıda da gluten intoleransı (alerjisi) ve çölyak hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Sorusuna cevaplar bulabilirsiniz.

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı bir çeşit ince bağırsak rahatsızlığıdır. Yani içerisinde gluten barındıran besinlerde yer alan proteinin emiliminin olmaması durumdur. Hastalığın belirtileri ise daimi bir şişkinlik durumu, karın bölgesinde rahatsızlık hissi ve kilo verememe gibi durumlardır. Günlük tükettiğimiz arpa ve buğday gibi yiyeceklerin içerisinde bulunan gluten proteini bu rahatsızlığın temek nedenidir.

Gluten İntoleransı ve Çölyak Rahatsızlığının Farkı Nedir?

Gluten intoleransı hemen hemen 100 kişiden birinde görülen bir beslenme alerjisi olarak geçmektedir. Tıpkı çölyak hastalığı gibi bu alerjinin de temelinde gluten içeren besinlerin rahat sindirilememesi yatar. Çölyak hastalığının belirtileri daha rahatsız edici bir konumda seyrederken gluten intoleransı bu rahatsızlığa oranla daha çekilebilir etkilere sahiptir. Fakat yine de bu alerjinin seyrinin evrilmemesi ve ilerlememesi için mutlaka 1 ya da 2 haftalık gluten diyeti uygulanmalıdır. Çölyak hastalığının etkileri uzun süreli ve net olurken gluten alerjisi her daim kendini gösteren bir rahatsızlık olmamaktadır. Bu yüzden bu tip rahatsızlıklar için bir beslenme uzmanına danışmanızda fayda vardır.

Yanıtla