-
Sağlık

Çocuklar İçin Çölyak Diyeti Önerileri

54görüntüleme

Çölyak rahatsızlığı her yaşta insanda mevcut olma olasılığı yüksek bir hastalıktır ve kişinin beslenme şeklini oldukça önemli bir noktada etkiler. İnce bağırsaktan kaynaklı olan bu hastalık yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda hatta bebeklerde de görülebilir. Bu rahatsızlığın etkilerini azaltmak ve sağlıklı beslenmek için çölyak hastalığından muzdarip olan çocuklarınıza gluten diyeti uygulatabilirsiniz. Çocuğunuzun yaşam kalitesini arttıracak ve hastalığın etkilerini azaltacak çocuklar için çölyak diyeti önerileri de bu yazıda mevcuttur.

Çölyak Diyeti İçin Baz Alınan Besinler Nelerdir?

Eğer çocuğunuz ya da bebeğiniz çölyak hastalığından muzdaripse en başta gluten diyeti uygulaması onun yararına olacaktır. Bu diyette tüketilmesi gereken besinler oldukça önemlidir. Başta ıspanak, domates ve pırasa olmak üzere tüm sebze ağırlıklı besinlerin yer aldığı bir diyet uygulamasına gidilmesi sağlıklı beslenme açısından önemlidir. Bunun yanı sıra nohut, kuru fasulye, kinoa, karabuğday gibi besinler de gluten diyetinin vazgeçilmez besin maddelerindendir. Ayrıca bu diyette süt ürünleri ve her türlü meyvenin kullanılması da çocuğunuzu gelişimi için oldukça önemlidir.

Çölyak Diyetinde Uzak Durulması Gereken Besinler Nelerdir?

Çölyak gluten bazlı bir beslenme hastalığı olduğundan gluten bakımından zengin olan buğday, arpa, çavdar, yulaf, bulgur, yulaf içerikli kahvaltılık gevrekler, un ve un ürünleri, paneli balık ya da et kızartmaları, galeta unu, irmik ve makarna gibi besin maddelerinden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Yanıtla