-
Nedir

Çölyak ve Tiroid Bezi Hastalıkları Arasındaki İlişki Nedir?

199görüntüleme

Çölyak hastalığının gluten kaynaklı olduğu tıbben kanıtlanmış bir durumdur. Aynı şekilde tiroid bezine bağlı ortaya çıkan haşimato ve graves rahatsızlıklarının da sebebi şüphesi gluten içerikli besinlerin kullanılmasıdır. Bu yüzden iki türlü rahatsızlığın da sebebini glutenin günlük hayatta kullanılması kabul edebiliriz. Bu yazıda da çölyak ve tiroid bezi hastalıkları arasındaki ilişki nedir? sorusuna bazı cevaplar bulabilirsiniz.

Tiroid Hastalıkları ve Gluten Etkisi

Haşimato ve graves isimli tiroid bezi rahatsızlıkları doğrudan kişinin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Gluten de içerisinde bulunan protein türleri vesilesi ile bağışıklık sistemini uyaran bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla burada doğrudan bağışıklık sistemi devreye girer ve gluten tüketen bünye savunmaya geçer. Glutenin hücre yapısı ile tiroidin hücre yapısı benzerlik gösterdiğinde ise bağışıklık sistemi direkt olarak tiroid bezine saldırmış olur. Bu yüzden gluten diyeti bu tarz hastalıklar için de önemlidir.Çölyak ve Tiroid Bezi Hastalıkları Arasındaki İlişki Nedir?

Çölyak ve Gluten Diyeti

Çölyak zaten başlı başına gluten kaynaklı bir hastalık olduğundan, bu hastalığa sahip kişilerin mutlaka gluten diyeti uygulaması gereklidir. Gluten diyeti sayesinde yaşam kalitesi yükselirken vücut daha sağlıklı besinleri tüketmiş olacaktır. Gluten diyeti yaparken genellikle yeşil yapraklı sebzeler, meyve türleri, havuç, domates, salatalık gibi sebze ağırlıklı besinlerin tüketilmesi önem taşır. Tıpki tiroid bezi hastalıkları gibi çölyakın da hafifletilmesi için başvurulacak en sağlıklı ve garanti yöntem şüphesiz gluten diyetidir.

Yanıtla