-
Sağlık

Çölyak Hastalığı Ölümcül müdür?

33görüntüleme

Çölyak hastalığı, ülkemizde yüz kişiden birinde görülmektedir. 2002 yılından önce daha tanınmayan bu hastalık, 2002 yılından sonra ülkemizde etkisini göstermiş ve tanınmaya başlamıştır. Genetik bir hastalık olan çölyak hastalığı ölümcül müdür? Sorusunun cevabı ise evettir. Çölyak, öldürücü hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Tedavi yöntemi ise glutensiz beslenmekten geçer.

Çölyaktan Korunmak İçin

Çölyak hastalığından korunmak için mümkün olduğunca akraba evliliğinden uzak durulması gerekmektedir. Çölyak hastalığı için yapılan taramalar hemen her hastanede mevcuttur. Bir diğer önemli konu ise, glutensiz beslenmeye özen göstermeye başlamaktır. Gluten; arpa, buğday, çavdar gibi besinlerde yer alan proteinin adıdır. Bu protein çölyak hastalarının vücutları tarafından zararlı bir madde olarak tanımlanmaktadır ve ince bağırsakta emilim esnasında vücuda ciddi zararlar verir.

Çölyak Tedavisi

Tedavi olarak kullanılması gereken tek yöntem, zararlı olarak algılanan madde olan glutenin tüketiminin sınırlandırılmasıdır. Günümüz bilim insanları tamamen glutensiz beslenmenin mümkün olmadığını söylemektedir. Bu yüzden doktorlardan alınacak yardımlar ve beslenme listeleri çölyak hastalığına sahip olan kişilerin en ihtiyacı olan listeler olacaktır. Glutensiz yapılacak diyetler için özel olarak üretilmiş glutensiz unlar, makarnalar, çikolatalar ve kekler de mevcuttur. Gluten vücutta bir hasar yarattığı takdirde kandaki değerlerin normale dönmesi altı ay, vücuttaki ve bağırsaktaki bozuklukların iyileşmesi ise kişinin kendine özen göstermesine bağlı olarak bir ya da iki yılda ancak tamir edilebilir.

Yanıtla