-
Ne ZamanNedenNedir

İncirin Faydaları Nelerdir?

432görüntüleme

İncir ağacı, M.Ö. 5.000 yıllarında Neolitik kazılarda meyve kalıntıları ile keşfedildi. Batı Asya ya da Mısır’a ait olduğu düşünülen incirler çok erken dönemde ekildi. Ortadoğu ve Avrupa’yı dolaşarak sonunda 1500’lü yılların başında İngiltere ve Çin’e ulaştı. İspanyol misyonerler, 19. yüzyılın sonlarında Kaliforniya’da ekimini yaptılar ve günümüze kadar devam etmektedir.

Dut ailesine mensup olan incirin çok fazla çeşidi vardır. İncir ağaçlarının boyları 3-9 metre civarıdır ve sıcak, kuru iklimlerde gelişirler.

Dünyanın bazı yerlerinde egzotik olarak düşünülen incir, olgunlaştığında tatlı ve sulu olur. Kırmızı, sarı veya mor tenli veya yeşil çizgili olabilirler. Ancak, ideal olgunluğa erişmeden önce, incirler ciddi cilt tahriş edici maddeler içeren “lateks” ile sakızlıdır, bu nedenle incir üretim işlemleri için işçiler için koruyucu önlemler alınması zorunludur.

Seçme Kurutulmuş Dağ İnciri
Seçme Kurutulmuş Dağ İnciri

İncirin Faydaları

İncirler lif bakımından zengin olup magnezyum, manganez, kalsiyum (kemik yoğunluğunu arttıran), bakır ve potasyum ( düşük kan basıncına yardımcı olur ) yanı sıra vitaminler, özellikle K ve B6 da dahil olmak üzere birçok önemli mineralden oluşan iyi bir kaynaktır.

Çok daha uzun süre muhafaza edilmesinin yanı sıra, incirlerin besin değeri kuruduktan sonra da artar. Örneğin, 1 adet taze incir, neredeyse bir yumurta kadar kalsiyum içerir. İster taze olsun ister kurutulmuş olsun, incir vücudunuzdaki serbest radikalleri nötralize eden ve hastalıkla savaşan güçlü antioksidanlar içerir.

İncir, sisteminizi düzenleyen ve kilo kontrolü üzerinde pozitif bir etkiye sahip olabilen sağlıklı miktarda diyet lifi sağlar. Bir çalışmaya göre en lif içeriğine sahip meyveler elma, hurma, incir, armut ve erik içermekte ve en meyve özünü tüketen kadınlar arasında meme kanseri riskinde en az % 34’lük bir azalma görülmüştür.

Geleneksel tıp incirleri tümörler, siğiller ve yaralar üzerine direk konularak kullandı. Boğaz ağrısını gidermek için meyve ve yapraklar toz haline getirildi ve gargara halinde kullanıldı. İncir özleri ve kurutulmuş incirlerin kalbi koruyan, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını düzenleyen, kan basıncını düşüren, makula dejenerasyonunun(görme merkezinde oluşan bir hastalık) daha düşük olma sıklığı ve bazı kanserlerin önüne geçen, özellikle menapoz sonrası meme kanserini engelleyen bileşenler içerdiği bilinmektedir.

Bazı kültürlerde, incir yaprakları yalnızca Akdeniz usulü mutfağa eklediklerinden değil, sundukları eşsiz sağlık yararlarından dolayı meyve kadar önemlidir. Araştırmalara göre, şeker hastaları tarafından ihtiyaç duyulan insülin miktarını azaltabilen özelliklere sahip olduğunu, kan şekeri düzeylerini düzenlemeye etkisi olduğu görülmüştür.

Bununla birlikte, aşırı miktarda sağlığınıza zararlı olabilecek fruktoz içeren incirleri fazla miktarda tüketmeyin.

Ballı Kurutulmuş Dağ İnciri
Ballı Kurutulmuş Dağ İnciri

İncirler üzerinde yapılan çalışmalar

Bir çalışmada, çeşitli kanser hücresi soylarının çoğalması üzerinde engelleyici etkilere sahip olduğu tespit edilen, ficus karikatürden izole edilen güçlü sitotoksik özelliklere sahip doğal fitokimyasallar ve soya fasulyesi tespit edildi.

Sepette Kurutulmuş Dağ İnciri
Sepette Kurutulmuş Dağ İnciri

Başka bir çalışmada, incir çeşidi Dottato, melanom hücreleri üzerindeki benzersiz antioksidan, kanser mücadelesi ve fototoksik aktivitesini değerlendirmek üzere incelendi. Elde edilen veriler, bu incir çeşidinin fenolik, kumarin ve yağ asitleri gibi biyoaktif bileşiklerin mükemmel bir kaynağı olabileceğini gösterdi. Bu çalışma, melanom dışı cilt kanserlerinin tedavisinde potansiyel olarak yararlı olan incir içeren formülasyonların geliştirilmesinde yeni bir perspektif önermektedir.

Kurutulmuş ve taze meyvelerdeki fenol antioksidan miktarı ve kalitesi üzerine yapılan bir çalışmada, diğer gıdalara kıyasla, incirlerin fenolik antioksidan ve besleyici maddelerden (çoğunlukla lif) en yoğun olanı olduğu tespit edildi. İncir ve kurutulmuş eriklerin, kurutulmuş meyveler arasında en fazla besin maddesi puanı vardı, bu da birkaç kişinin gazlı içecekle tükettiği denemelerde bulundu. Bilim insanları, incir antioksidanların plazmada lipoproteinleri zenginleştirebildiklerini, sonraki oksidasyonundan koruyabildiklerini, tüketimden dört saat sonra plazma antioksidan kapasitesinde önemli bir artış meydana getirdiklerini ve karbonlu alkolsüz içecekte yüksek fraktoz mısır şurubu tüketen oksidatif stresin üstesinden gelebileceğini bildirdi.

Yeni incir “lateks(kimi bitkilerin genellikle süt görünüşünde olan özsuyu )” in mide kanseri hücresi çizgisi üzerindeki etkisini araştıran bilim adamları, lateksin normal hücreler üzerinde herhangi bir toksik etki yapmadan bir anti kanser maddesi olduğunu keşfetti. Bir başka denemede, kuru incirler 3 ay boyunca 1 ml damıtılmış suda bekletildi. Su boşaltıldıktan sonra, incir ağacı lateksi tozunun hala anti kanser özelliklerini muhafaza ettiği bulundu. Sonuçlar, kuru veya taze incirlerin mide kanseri tedavisine yardımcı olabileceğini gösterdi.

Tabakta Servis Edilmiş Kurutulmuş Dağ İnciri
Tabakta Servis Edilmiş Kurutulmuş Dağ İnciri

Yanıtla