İsmini Ağın ilçesinden alan elazığa özel; ağın leblebisi tadıyla yiyenleri büyülüyor. İlçedeki evlerde özel olarak kavrulan bu leblebi türü, çok sayıda kişi tarafından duyulmamış olsa da lezzetiyle her geçen gün daha çok sayıda insana ulaşmayı başaracak gibi görünüyor.
Farklı Bir Tat
Tuzlu suda haşlanmasının ardından kumla birlikte kavrulan leblebinin farklı ve kendine özgü bir tadı olduğu yiyenler tarafından belirtiliyor. Bu kumun asıl lezzeti sağlayan etmen olduğu üreticiler tarafından kabul ediliyor.
Çok Sayıda Sipariş Geliyor
Üreticiler, leblebinin dağıtımı konusunda herhangi bir zorluk yaşamıyor. Ülkenin pek çok kesiminden bu ürün talep ediliyor ve satın alınıyor. 10 yıl kadar önce ilçeye yakın olan çevrede yaşayanlar dışında kimsenin bilmediği bu tat günümüzde binlerce kişi tarafından bilinen ve aranan lezzetler arasına girmiş durumda. İlçe emekle üretilen leblebiyle anılmaktan son derece mutlu.
Leblebi Nasıl Yapılıyor?
Zaman geçtikçe daha çok tanınmaya ve beğenilmeye başlanan leblebi sonbahar aylarında toplanan nohutlarla yapılıyor. İki adet ocak kuruluyor. Birinde kum ısıtılırken diğerinde nohutların kaynatılacağı küllü su ısıtılıyor. Tuzla birlikte suyu çekinceye kadar haşlanan nohut daha sonra kumla birlikte ocakta kavruluyor. Bu işlem de tamamlanınca, elekten geçirilerek kumdan ayrılan nohutların kabukları ovularak ayrılıyor. İlçe sakinlerinin odun ateşiyle, fırının içerisinde kumla pişirdiği bu nohutlar daha sonra satışa hazır hale geliyor. Bir günde bir aile 50 kilograma kadar leblebi üretebiliyor.