-
Neden

Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir?

64görüntüleme

Sumak, Antep fıstığı ile aynı aileye sahip olan bir bitkidir. Sumak bitkisinin kırmızı renkli çekirdek halindeki çiçekleri öğütülür ve sumak baharatı yapılır. Ekşi bir tada sahip olan sumak, diğer baharatlardan farklı bir yapıya sahiptir. Yemeklere renk vermek veya ekşi tat vermek için kullanılır. Türk mutfağında genelde salatalarda, yoğurt ve soğanla birlikte tüketilir. Sumak nedir? Faydaları nelerdir? Tüketmeli miyiz, sağlık için etkileri nelerdir?

Sumak Nelere Faydalıdır?

Sumak baharatı, lezzetli olduğu kadar sağlığa olan faydaları ile de çok bilinen bir bitki ve baharattır. İçerisinde yüksek oranda C vitamini ve antioksidan barındırır, antioksidan etkisiyle kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır, hazımsızlığa iyi gelir. Mideyi güçlendirir ve mide problemlerini giderir. Antibakteriyel etkisi vardır, diş ve diş eti sağlığında önemli yer tutar. Ağızda çıkan yaraların tedavisini hızlandırır, çıkmasını önler. Boğaz enfeksiyonlarında tedavi edici özelliği vardır, bakterileri yok eder. Ateş düşürmeye yarar, kazalarda ortaya çıkan kanamaları durdurmaya yarar. İdrar kaçırma sorunları olanlar için iyidir, idrar kaçırmayı azaltır. Kan şekeri üzerinde dengeleyici etkisi vardır, iştah açıcıdır.Sumak Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sumak Cilde İyi Gelir

Cilt üzerinde de olumlu etkileri olan sumak, tonik olarak kullanıldığında sivilce ve sivilce lekeleri üzerinde etkilidir. Cilde parlak ve taze bir görünüm verir, canlandırır, genç görünmesini sağlar. Baharat olarak ya da sumak ekşisi sosu olarak tüketilebilir.

Yanıtla