-
NedirNerede

Ada Çayının Faydaları Nelerdir?

325görüntüleme

Adaçayı ülkemizde genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Adaçayı yüzyıllardır alternatif tıpta kullanılmıştır. Bu küçük yeşil, çok yıllık bitkinin yaprakları, popüler bir mutfak otu olarak insanlığa şifa kaynağı olmuştur. Peki adaçayını bu kadar önemli kılan nedir?

Hafızayı geliştirmede, kas gerginliğini azaltmada, menopoz dönemi sıcak basmalarında, doğurganlığın arttırılmasında, buluğ çağında olup kadınsal gelişimini tamamlamamış kızlarda, adet düzensizliği olanlarda ve kısırlık tedavisinde içeriğindeki yoğun fitoöstrojen (doğal dişilik hormonu) maddelerinin faydalı olduğu biliniyor. Ayrıca boğaz ağrısı, ağız enfeksiyonları (apne) ve öksürük için adaçayı ile gargara yaparak sağlığınıza tekrar kavuşabilirsiniz.

Kurutulmuş Adaçayı Kurutulmuş Adaçayı

Adaçayı birçok tıbbi özelliği vardır. Adaçayı çayının yararları arasında kaygıyı azaltma , kanseri önleme , menopoz semptomlarını hafifletme, vücudu detoksifiye etme, kilo kaybına yardımcı olma , kan şekeri düzeylerini düşürme, iştahı artırma, mideyi yatıştırma ve bağışıklık sistemini harekete geçirme becerisi bulunmaktadır. Düz kaslardaki gerginliği azaltan anti-spazmodik bir etkiye sahiptir. 2011 yılında “Frontiers in Pharmacology” de yayınlanan bir araştırmaya göre adaçayı çayı güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu antioksidanlar, serbest radikallerin bu zararlı etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Adaçayı, büyük miktarlarda tüketildiğinde tehlikeli olabilecek thujone adı verilen uçucu kimyasal bir bileşik içerir. Bununla birlikte, özellikle de herhangi bir karaciğer veya böbrek rahatsızlığınız yoksa, adaçayı çayının ılık tüketimi herhangi bir yan etki göstermemektedir.

Adaçayı çayı, yüksek seviyelerde oksidatif stres ,obezite, yüksek toksisite, diyabet , sindirim sorunları, zayıf bağışıklık, düşük dolaşım ve uyku sorunları olan insanlar ile birlikte menopoza giren kadınlar için çok faydalıdır.

Menopoz dönemimdeki kadınlarda sıcak basması olur.

Menopoz dönemimdeki kadınlarda sıcak basması olur.

Menopoz belirtilerini azaltabilir.

Belki de en iyi bilinen adaçayı kullanımı, özellikle sıcak basmaları durumunda bir menopoz regülatörüdür. Çalışmalar, bu çayı düzenli olarak kullanan menopoz dönemindeki kadınlarda sıcak basmalarında, ruh hali değişimleri ve aşırı aktif mesaneler gibi diğer menopozal semptomlarda azalmaya ek olarak kesin bir düşüş olduğunu göstermiştir.

Zayıflamanıza yardımcı olabilir.

Adaçayı çayı iştah açıcı olsa da , genel obezitenizi azaltmanıza ve metabolizmanızın hızını artırmanıza yardımcı olabilecek LDL kolesterol düzeylerini düşürdüğü iyi bilinmektedir . Antioksidanların zengin karışımı aynı zamanda oksidatif stresin ve metabolizmanın aşınmasına yardımcı olur.

Vücuttaki toksinleri atmanıza yardımcı olabilir.

Karaciğer ve böbrekler için doğal bir diüretik (idrar artırıcı) ve uyarıcı olarak adaçayı çayı, vücuttan idrar yoluyla toksinlerin atıldığı süreci hızlandırabilir . Bu, lenf sistemi üzerindeki böbreklerdeki ve karaciğerdeki gerilimi azaltabilir. Bu çay ayrıca deriyi detoksize etmeye yardımcı olan terlemeyi de tetikler.

Kurutulmuş Adaçayı
Kurutulmuş Adaçayı

Şeker seviyesini kontrol edebilir.

Bu bitki çayı vücuttaki kan şekeri seviyesini düşürebilir bu da pankreas üzerindeki gerginliğin azaltılmasına yardımcı olabilir ve diyabetik hastaların korktuğu glikoz ve insülin içindeki tehlikeli yükseliş ve düşüşleri önleyebilir. Diyabeti olmayanlar ancak risk altında olanlar için adaçayı etkili bir önleyici tedbir olabilir.

Hücre hareketliliğini artırabilir.

Adaçayında önemli seviyelerde demir, kırmızı kan hücrelerinde önemli bir bileşen olduğu için dolaşımın uyarılmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Vücut onarımı ve işlevini iyileştirmek için daha etkili bir şekilde hücrelere ve vücudun uzuvlarına oksijen verebilir.

Güçlü antioksidan içerir.

Adaçayı, flavonoidler ve fenolik asitlerin yanı sıra bir dizi antioksidan enzim içeren bir dizi güçlü antioksidan içerir. Adaçayı çayı antienflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve boğaz enfeksiyonları, diş apseleri, enfekte diş etleri ve ağız ülserleri için etkili bir şekilde kullanılmıştır. Bunların hepsi, serbest radikalleri vücutta oksidatif strese ve mutasyona neden olmadan önce nötralize edebilir. Bu, diğer birçok şeyin yanı sıra kronik hastalıkların ciddiyetini ve erken yaşlanmayı önlemeye ve azaltmaya yardımcı olabilir.

Kaygıyı hafifletebilir.

Kaygılanan Bayan
Kaygılanan Bayan

Adaçayı çayı uyarıcı olarak kabul edilir, ancak aynı zamanda odaklanma ve hatıraları iyileştirirken aynı zamanda ruh hali ve sinirler üzerinde rahatlatıcı özelliklere de sahip olabilir . Araştırmalar, adaçayı etkilerinin yüksek stresli durumlarda performansa yardımcı olabileceğini ve kronik anksiyeteyi (olay ya da etkinlik hakkında aşırı kaygı, endişe, evham ya da huzursuzca bir beklenti içinde olma) azaltabileceğini göstermiştir.

İştahı artırabilir.

Kaza, ameliyat veya uzun süreli hastalıklardan kurtulanlar için, enerjinizi geri kazanmak için çok fazla yiyecek tüketmek önemli olabilir . Adaçayı çayı, bu kiloları geri almanıza yardımcı olabilecek iştah uyandırıcı özelliklere sahiptir.

Sindirime yardımcı olabilir.

Adaçayında bulunan antienflamatuar özellikler ve antioksidanlar mideyi yatıştırır ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu bitkinin antibakteriyel ve antiviral nitelikleri, bağırsaktaki mikroflorayı dengelemeye yardımcı olabilir, bu da aşırı şişkinlik, kramp ve kabızlığı giderir.

 

Yanıtla