-
Neden

Antep Fıstığının Fiyatı Neden Yükseldi?

202görüntüleme

Rami Kuru Gıda Halinde kabuklu fıstık 65 lira, tatlıda kullanılan Antep fıstığı 210 liraya satılıyor. Toptancılarda Antep fıstığının fiyatındaki bu aşırı artıştan aşırı derecede rahatsız durumdalar. Çünkü Antep fıstığı fiyatlarındaki aşırı artış satışları olumsuz etkiliyor

Toptancıdan Antep Fıstığı

Toptancılar bu fiyat artışının temel nedeninin Antepli üreticinin ve tüccarın malı sakladığını, satmadığını, piyasadaki fıstık yokluğundan faydalanarak talebi arttırıp, malın azlığı ile fiyatların zirve yapmasını sağlama politikaları olduğunu iddia ediyor. Mal almaya gelen tatlıcı mağdur oluyor, toptancı mağdur oluyor, halk mağdur alıyor. Pahalıya mal alan toptancı, daha pahalıya tatlıcıya veya kuruyemişçiye satıyor, üstüne kar koyan satıcı ise, tüketiciye malı, alınamayacak fiyatlardan sunuyor.

Antep Fıstığı Satın Al

İç Antep Fıstığı İthal Yoluna mı Gitti?

İç Antep fıstığının fiyatındaki aşırı yükselişin sonucu olarak, iç Antep fıstığında ithalat yoluna gidiliyor. Bu yıl Antep fıstığının az çıkması ve fırsatçı diye tabir edilen tüccarların stokçuluk yapması ve elde mal tutması nedenleriyle, fıstık alımı düşmüş durumda, kendi fıstık ihtiyacını karşılayan bir ülke olmak yerine, aşırı para kazanma hırsı girişimleri nedeniyle fıstık artık Özbekistan Afganistan, Tacikistan ve diğer Orta Asya Cumhuriyetlerinden satın alınıp, mutfaklara giriyor. Fıstık, milli gurumuz olan baklava yapımından, kuruyemiş yeme alışkanlığımıza kadar birçok yönde faaliyet gösteren bir besin türüdür. Fıstığın bu denli ulaşılmaz ve pahalı olması toptancıyı, satıcıyı ve üreticiyi olumsuz etkiliyor. Sonuç olarak ithale gittiğimiz bir yiyecek türü haline geldi.

Yanıtla