Herkesin çok sevdiği ve kırk yıl hatırı olan kahve, günümüzde içecek olarak akıla ilk gelen şeylerden birisidir. Önceleri sohbet edildiği zamanlarda ikram amaçlı olarak verilen kahveler, artık çoğu yerde ve çoğu öğünde tercih edilen bir içecek halini almıştır. Çoğu insan kahvenin Osmanlı dönemine dayandığı bilse de, tam olarak hikâyesini bilmemektedir. Bu yazıda Osmanlı kahvesinin tarihi hakkında tüm bilgileri öğreneceksiniz.
Kahvenin Tarihi
Türk kahvesi olarak bilinen içecek, aslında Türkiye’de yetişmeyen bir kahve tohumundan üretilir. Fakat nedense adı nesilden nesile Türk kahvesi olarak aktarılmıştır. Osmanlı’nın kahveyle tanışması olarak bilinen iki farklı hikâye vardır. Bu hikâyelerden ilkinde, Suriyeli olan Halepli Hukm ve Şamlı Şems kahveyi İstanbul’a ilk kez getiren iki insandır. İkinci hikâyede ise, Yemen Valisi Özdemir Paşa kahvenin tadını çok sevmesinin ardından onu ilk kez İstanbul’a getirmiştir. Bu iki farklı hikâyelerden sonra, kahve Osmanlı için vazgeçilmez bir içecek haline gelmiştir. Öncesinde sultanlara ikram edilmiş, daha sonra haremdeki cariyelere kahveyi pişirmenin püf noktaları öğretilmiş. Bu sayede kahve ilk önce Anadolu’da yaygınlaşmış, ardından ise pek çok farklı Avrupa ülkesinde bilinir bir hale geliyor.
Dünden Bugüne Türk Kahvesi
Önceleri sokak kahvecileri tarafından belli yerlerde içilebilen Türk kahvesi, zamanla çoğu yerden satın alınabilen ve çoğu mekânda tercih edilen bir içecek haline gelmiştir. Kahvenin tam olarak kim tarafından bulunduğu bilinmese de, bir keçi çobanının, keçilerini dolaştırdığı sırada onların kahve ağacının ilk çekirdeklerinin yedikleri ve bu yolla kahvenin keşfedildiği söyleniyor.