Leblebi yedibin yıllık geçmişi olan, ilk olarak Ortadoğu’da nohudun işlenilerek oluşturulduğu bir kuruyemiştir. Ülkemizde Çorum ilinde her çeşidi üretilen leblebi sağlık açısından da oldukça yararlı bir besin öğesidir. İnternet araştırmalarında leblebi hangi hastalıklara iyi gelir? Hakkında birçok detay verilmiştir.
Kadın Sağlığına Yararları
Leblebinin kadın sağlığına birçok yararı vardır. Sarı leblebi ve beyaz leblebi A vitamini ve D vitamini açısından zengindir. İçeriğinde, demir, potasyum ve fosfat mineralleri bulunduğu için adet düzensizliğini ortadan kaldırır. Yüksek miktarda bir kan yapıcıdır. Kan düzeyini kontrol altına alan leblebi, içeriğinde bulunan mineraller sayesinde vücuda enerji verir. Böbrek sağlığına ve kalp çarpıntılarına iyi gelir. Ancak çok fazla tüketilmesi sonucu kişilerin bağırsak sorunları yaşamalarına sebep olabilir, bu sebeple dikkatli bir şekilde yenilmelidir.
Zayıflatıcı Formülü Ve Cilt Sağlığına Faydaları
Özellikle beyaz leblebinin doyurucu bir yapısı bulunur. Açlık hissini ortadan kaldırır ve uzun bir süre tokluk hissi verir. Mide spazmlarını önleyen beyaz leblebinin zayıflatıcı etkisi bulunur. Ayrıca leblebi ezilip un haline getirilerek çocuklara yedirildiğinde, kan yapıcı ve enerji depolayıcı özelliğe sahiptir. Günde 10 adet yenilecek leblebi ile cilt sağlığı koruma altına alınır, her gün mutlaka uygulanmalıdır. Ciltte oluşmuş olan yara izlerini ortadan kaldırır ve kırışıklıkları giderir. İçeriğinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde uyku düzenini de sağlayan, sağlık içeren bir kuruyemiştir.