Fındık bir sene artarken diğer sene düşebiliyor. Bu ara yurt dışına yapılan satışlar fındığın değerini arttırdı. Datça bademi ise zaten az üretilen bir badem türüdür. Satıcı çok az hasat yapabiliyor üstüne üstlük bu badem tüketiciye ulaşana kadar fiyatı daha da zamlanıyor. Türkiye de badem işini yapan büyük firmaların bahçeleri ya ABD de bulunuyor ya da orada ortakları var. Her durumda da ABD de bulunan bahçelere zarar vermesi badem fiyatlarını yükseltiyor. Peki, Kuruyemiş Fiyatlarının Artmasının Sebebi Nedir?
Üretim Ve Tüketim Arasındaki Dengesizlik
Türkiye’de son zamanlarda kuruyemiş fiyatları çok artıyor. Bu artışa maruz kalan kuruyemişlerden bahsedelim. Antep fıstığında başlayacak olursak, Antep fıstığı ağacı 2 yılda bir ürün verebilen bir ağaç olma özelliğine sahiptir. Ağaçların verimi aslında her sene azalım göstermiyor ancak her sene tüketim artış gösteriyor. Tüketim ve üretim arasındaki bu fark antep fıstığı fiyatlarını doğal olarak etkiliyor.
Stok Yapanların Fiyatlara Etkisi
Antep fıstığının bir diğer artış sebebi ise ramazan öncesinde baklava satan yerlerin, baklava fiyatları artacağını öngörüp stok yapmasından kaynaklanıyor. Buda Antep fıstığını azalttığı için ani fiyat artışı meydana getiriyor. Bizdeki Antep fıstığı ağaçları ne yazık ki emsalleri kadar verim vermiyor. Buna ek olarak da küf türünden mustaripleri ve bu küf Antep fıstığını yurt dışına satılmasını engelliyor. Yeni hasattın Antep fıstığı fiyatlarını düşürmesi umuluyor.