-
NasılSağlık

Cilt Sağlığı İçin Neler Yemelisiniz?

336görüntüleme

Güzelliğinize güzellik katmak için makyaj malzemelerinize bakmak yerine, mutfağınıza bir göz atın. Yediğiniz besinler cilt sağlığınızı ve saç parlaklığınızı ne kadar etkileyebilir?

Bitter Çikolata

Popüler inancın aksine, çikolata sivilceye neden olmaz. Aslında araştırmalar, bitter çikolatanın cildi güneş hasarına karşı koruduğunu gösterdi. Çikolata veya daha doğrusu çiğ kakao, cildinizi UV hasarından korumak ve kırışıklıkların, ince çizgilerin ve cilt renk değişimlerinin önlenmesinde serbest radikallerle savaşan flavonoidler olarak adlandırılan anti-yaşlanma karşıtı antioksidanlar içerir.

Çikolata sizi mutlu ediyor. Onu yediğinizde, beyin endorfinleri, âşık olma hissi veren feniletilamin salgılar.

Ceviz

Cevizin vücudumuzdaki ince çizgilere karşı mücadele eden yüksek B vitamini seviyeleri ile cildinize inanılmaz faydası vardır. Ceviz aynı zamanda strese neden olan insülin yükselmelerini önlemek için kan şekeri seviyelerini dengeleyen E Vitamin zenginidir (erken yaşlanma ve saç dökülmeleri için). Küçük bir ‘beyin’e benzeyen ceviz antioksidanlar ile doludur. İltihapla mücadele, göz altındaki şişlik ve koyu halkaların azaltılması ve hatta egzama semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.  Cevizler, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini gibi cildi yumuşak ve dolgun tutan besin maddeleri içerir. Ceviz ayrıca saçlarınızı güneş hasarından korur ve parlak tutar. Bir avuç ceviz içi yiyerek ya da parçalanmış cevizleri salata, makarna veya tatlılara koyarak günlük almanız gereken miktarı alabilirsiniz.

Badem

Badem, flavonoidler ve cilt sağlığı için hayati önem taşıyan E vitamini bakımından zengindir. Serbest radikallere ve hatta sigara içiminin neden olduğu oksidatif hasarlara karşı korunmaya yardımcı olabilirler. Badem ayrıca lif ve protein açısından zengindir. Manganez ve selenyum içeriği saçlarınızı parlak tutmaya yardımcı olur. Günlük bir avuç badem tüketin.

Antep Fıstığı

Antep fıstığının insülin düzeylerini ve kan dolaşımını kontrol ederek akne oluşumunu azalttığı bilinir. Antep fıstığı, sivilceye neden olan hormona(androjen) dolan kan şekerinin seviyesini kontrol eder ve cildi daha temiz bir hale getirir. Oldukça besleyici bir atıştırmalıktır ve ciddi anlamda protein ve lif içermektedir.

Kavrulmuş Antep Fıstığı
Kavrulmuş Antep Fıstığı

Ay Çekirdeği

Ayçekirdeği cilt sağlığını destekleyen besinler ile doludur. Bu nefis atıştırmalık, kan akışını destekleyen, deri, kemikler, kaslar, tendon ve bağ dokularının önemli bir yapı taşı olan kollajenin dökülmesine karşı koyan demir ve bakır içermektedir. Kollajen cildi güçlü ve esnek bir hale getiren bir amino asittir, bu nedenle vücudunuzdaki kollajen ne kadar çok olursa cildiniz o kadar parlak görünür. Çoğumuz vücudumuzda kollajen üretimini azaltan zayıf beslenme seçeneklerini tercih ediyoruz. Bu nedenle, bu kollajen kaybını azaltmak için, gün içerisinde ayçekirdeği tüketmelisiniz.

Keten Tohumu

Keten tohumu, cilt sağlığınızı koruyan omega-3 yağ asitleri için büyük bir depodur. Çalışmalar, hem omega-6 hem de omega-3 yağ asitlerinin akne ve egzama gibi cilt durumlarını önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Omega-3’ün anti-enflamatuar özellikleri de cilt hücresi yenilenmesini sağlayabilir.

Keten Tohumu
Keten Tohumu

 

Yanıtla