-
Neden

Gluten Diyeti Neden Yapılır?

29görüntüleme

Glütensiz beslenme ve glüten diyeti; son zamanlarda ön plana çıkan bir tür beslenme biçimidir. Bu denli ön plana çıkmasından dolayı, pek çok kişi tarafından da merak edilen beslenme biçimine dönüşmüştür. Peki, glüten diyeti nedir ve gluten diyeti neden yapılır?

Glüten Diyetinin Yapılmasının Nedenleri

Glüten; çavdar, buğday ve arpa gibi tahıllarda bulunan doğal bir protein türüdür. Tahıllarda buşunan faydalı ve önemli bir kısımdır. Sağlıklı olan bireylerin mutlaka glüteni tüketmesi gerekmektedir. Ancak, çölyak hastalığı olan bireylerin glütenden uzak durması gerekmektedir. Çölyak hastalığı ise, tedavisi ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta ince bağırsak, glüten adlı proteine karşı ömür boyunca devam eden kronikleşen bir alerjiye sahiptir. Sağlıklı olan bireylerde besinler, ince bağırsağa geldiği zaman bileşenlerine ayrılarak emilir ve kana karışır. Emilim esnasında bağırsaklarda bulunan Villus çıkıntıları önem taşır. Çölyak hastalarında glüten bulunan besinler villus çıkıntılarına ve kıvrımlarına zarar vererek tahrip eder ve bu kıvrımlar gittikçe küçülür. Bu nedenle gıdalar emilemez bir hale gelir ve hastalar beslenme yetersizliği yaşamaya başlar. Devamında da çeşitli hastalık belirtileri görülmeye başlanır.

Glüten Diyetinin Önemi

Glüten diyeti, Çölyak hastalığına sahip olan bireyler tarafından yapılır ve sağlıklı olan bireyler zayıflayabilme umuduyla bu diyeti yapmak gibi bir hataya düşmemelidir. Karbonhidratı kesmenin, zayıflama yolunda önemli bir adım olduğu belirtilse de; vücudun alerjisi bulunmadığı takdirde glüten alımına devam edilmelidir.

Yanıtla