-
Ne Zaman

Fındık Hasatı Ne Zaman Yapılır?

202görüntüleme

Türkiye fındık üretimi bakımından Dünya’da birinci sırada olmasının yanı sıra bu fındıkların ülkeye oldukça getirisi bulunuyor. Bir yılda yaklaşık olarak 2-3 Milyar ile ülke ekonomisine destek veren fındığın hasat zamanı da yaklaşıyor. Fındığın doğru zamanda hasat edilmesi oldukça önemli bulunmasının yanı sıra erkenden hasat etmek de oldukça ciddi kayıplara yol açabiliyor. Erken hasat fındıkların kalitesinin düşmesine de sebep olabiliyor. Birkaç türde bulunan fındıkların hasat zamanları değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla her fındığın hasat zamanının iyi bilinmesi gerekiyor. Hasat tarihleri Karadeniz illerinden bir bir açıklanırken Ordu ilinde 0-250 metre rakımında 8 Ağustos, 251-500 metre rakımında 15 Ağustos ve 500 metre üzeri rakımlarda da 25 Ağustos tarihlerinde toplanacağı açıklandı. Bu tarihler bazı şartlar dâhilinde tekrardan düzenlenebilir. Peki, Fındık Hasatı Ne Zaman Yapılır?

Fındığın Hasat Zamanının Gelmesi Nasıl Anlaşılır?

Fındıkların toplanma zamanı yaklaşırken yerlilerin iş başı, diğer illerden de buraya çalışmaya gelme zamanları kendini yavaşça belli ediyor. Fındıklar hasat aşamasında oldukça ciddiyet isteyen bir iştir. Fındıkların hasat zamanının gelmesini de bazı etkenlere göre anlaşılması mümkündür. Fındıkların dış kısmı yani yeşil olan yeri iyice sararmaya başlayıp hafiften oynamaya başladığında hasat zamanının geldiği habercisidir.

Fındık Satın Al

Fındıklar Hasattan Önce Toplanırsa Ne Olur?

Kurutulmaya alındığında kabukları öz rengini alamaz ve iç kısmını tamamen dolduramaz. Buruşuk görünümü elde eder. Dolayısıyla lezzetinden de eser kalmayacak olan fındıkların kalitesi de düşecektir.

Yanıtla