-
NasılNe Zaman

Ceviz Ne Zaman ve Nasıl Toplanır?

377görüntüleme

Ceviz, dünya ve Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Ceviz endüstriyel anlamda birçok alanda kullanılmaktadır. Kabuğu ve içi yemek veya sanayi sektöründe kullanılmaktadır. Cevizin vücuda oldukça faydası vardır. Her gün belli bir miktar tüketilen ceviz zihni açar. Cevizden çıkarılan yağ yakıt sektöründe de kullanılmaktadır. Peki, Ceviz Ne Zaman ve Nasıl Toplanır?

Ceviz Ne Zaman Toplanır?

Ceviz hasadı ağacının çeşidine, yetiştirildiği bölgeye, o yıl ki yağış ve sıcaklık dengesine bağlı olarak değişir. Ülkemizde genellikle ceviz toplaması sonbahar mevsiminin Eylül ayının ortasında yapılır. En iyi ceviz toplama zamanı, cevizin yeşilinin 1/3’ü çatlamaya başladığında en iyi zamandır. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman olgunlaşan ceviz toplanır. Ceviz kabuğundaki yumuşaklık yerini sertliğe bıraktığı zaman toplama için uygun zamandır.

Ceviz Satın Al

Ceviz Nasıl Toplanır?

Ceviz toplamak için sırık ve benzeri aletler kullanılabilir. Bu aletlerin kullanılması ceviz ağacına zarar verebilir. Ceviz ağacı hasar gördüğü takdirde bir sonraki sene meyve vermeyebilir. Genellikle hasar gören ağaçlar yaprak döker ve meyve vermez. Ağacı silkeleyecek şekilde meyvelerin toplanması daha uygundur. İş makineleri veya silkeleme yapabilecek alet edevat ile ağaca zarar vermeyecek şekilde toplama işlemi yapılabilir. Dalları silkeleyerek de toplanabilir. Dalları silkelemek ağacı silkelemeye göre daha zahmetli ve uzun bir süreçtir. Toplamadaki asıl amaç ağaca zarar vermemek ve gelecek yıllarda aynı mahsulü alabilmektir.

Yanıtla