Sarı üzüm herkesin sevdiği ve birçok alanda kullanılan bir meyve olma özelliği taşır. Böylesine değerli bir meyvenin doğru zamanda hasat edilmesi de verimlilik açısından çok önemlidir. Peki, sarı üzüm ne zaman hasat edilir? Bağcılık ve yetiştiricilik her ne kadar mükemmel olarak yapılsa bile elde edilen meyveler zamanında hasat edilmesi ciddi bir kayıp söz konusu olacaktır. Üzümün olgunlaşması, bağın konumu, terbiyesi, budaması, tanenin rengi, salkım saplarının rengi, tanesinde ki etten çekirdeğin ayrılmasına kadar birçok faktör kur miktarında etkili olur.
Çekirdeksiz Üzümlerde Uygun Hasat Zamanı
Çekirdeksiz üzümler kurutulmak üzere hasat edilecekleri zaman refraktometre ile Brix değeri ile anlaşılıyor. Brix değeri, kuru madde yani şeker oranına denir. Brix değeri ölçüm sonuçlarının 22-23 olarak tespit edilmesi gerekir. Hasat için en uygun değer budur. Değerler bu aralığı ulaşmadan yapılan erken hasatlar oldukça fazla kayba sebep olur.
Sofralık Üzümler İçin Uygun Hasat Zamanı
Hasat zamanının belirlenmesinde önemli bir takım kriterler vardır. Hasar edilecek üzüm tanelerinin kabuk kalınlığı, tanelerin rengi, tane saplarının rengi, yumuşaklığı, gevrekliği ve sertliğine bakılması gerekir. Buna ek olarak üzüm şırasında bulunan kuru madde ve asit miktarının oranının ölçülmesi gerekir. Buna olgunluk indeksi denir. Olgunluk indeksi üzümün lezzetinin anlaşılmasını sağlar. Her yıl bu oran hesaplanmaz, bir kere ölçüldükten sonra her yıl kuru madde miktarına ulaşılması yeterli olur.