Yaz aylarında yapılan kış hazırlıklarından biri de pestil yapmaktır. Bunun için çeşitli meyveler kullanılır. Bunların başında gelen dut, hem lezzeti hem saymakla bitmeyen faydalarıyla çok önemli konumda. Ülkemizde en çok yapılan pestiller arasında dut pekmezi pestili ilk sıralarda yer alır. Hazırlaması biraz uğraştırıcı olsa da o şahane lezzet tüm çabaya değer. Peki lezzetiyle ünlü dut pestili nasıl yapılır?
Pestil Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle iyice olgunlaşmış dutlar toplanır. Bunun farklı yöntemleri olsa da en yaygın kullanılanı ağacın altına geniş bir muşamba serip dut ağacını iyice sallamaktır. Toplanan dutlar işbirliği ile çürüklerinden ve çöplerden ayıklanır. Fazla incitmeden yıkanır. Bazı yörelerde ise tadını kaybetmesin diye yıkanmaz. Sonraki işlem dutu miktarına göre uygun bir kaba alıp kaynatmaktır. Kaynatma kabına dut ve onun miktarında su eklenir ve yaklaşık 45 dk kaynatılır. Tadını iyice suya veren dutlar özenle süzülür. Kalan suya şıra denir ve şıra tekrar ocağa alınarak 10 dk kadar kaynatılır. Bu sırada oluşan köpük, bir kaşık yardımıyla alınmalıdır. Daha sonra kaynayan bu su geniş naylon örtülere pay edilir ve güzelce serilir. Güneş altında kurumaya bırakılır. Kuruyan pestil özenle kesilir. Artık yemeye hazırdır.
Servis Önerileri
Pestil tek başına tüketilebileceği gibi çeşitli alternatifler de vardır. Genellikle akşam çaylarının yanında dilim dilim servis edilir. Pestilin içine ceviz koyup sararak şahane bir lezzet elde edebilirsiniz. Arzuya göre meyve suları ile birlikte veya tatlıların yanında ikram olarak da servis edilebilir.