İlkbahar ile çağlası yenilen ve sonbaharda olgunlaşan içi tüm yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilen meyvenin adıdır; Badem Badem aslen Iran ve Afganistan yaylalarında yetişir. Yazları kurak ve sıcak, kışları bol yağışlı ve ılık Akdeniz iklimi badem için idealdir. Fakat badem günümüzde dünyanın pek çok yerinde yetişmektedir. Badem nerelerde yetişir? Sorusunun cevabını genel olarak vermeye çalışırken üretim ve tüketimden bahsedelim. Amerika bademin küresel üretimini domine ediyor, bunu geleneksel badem yetiştiricileri İspanya ve İtalya izliyor.
En çok Amerika’da
Badem Amerika’da Dünya’daki başka yerlerden daha fazla yetiştirilmektedir. Amerika bademin küresel üretimini domine ediyor, bunu geleneksel badem yetiştiricileri İspanya ve İtalya izliyor. Dünyanın en büyük badem üretim bölgesi olan California eyaleti, Kuzey Amerika’da ticari amaçlarla badem yetiştiren tek yerdir. Amerika hasadı genellikle ülkeyi beslemek ve diğer ülkelere ihraç etmek için yeterlidir. Kaliforniya dışında, Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri de badem üretimde ilerde. Ve dünyanın en büyük badem ithalatçıları; Almanya, Japonya ve Hollanda’dır.
Türkiye
Türkiye olarak bizler en kaliteli ve lezzetli bademleri yetiştiriyoruz. Ama tüketime yetişemiyoruz. 2014’te 73 bin 230 ton badem üreten Türkiye’de ağaç başına verim 1117 kilogram arasında değişirken bu oran ABD’de tam 50 kilo. Yıllık yaklaşık 17 bin 872 ton olan badem ithalatına Türkiye son dört yılda 400 milyon dolar harcama yaptı. Akdeniz’in bademin anavatanı olmasına karşın bu tablonun bize yakışmadığını üzülerek belirtmeliyiz.