Tiroid hastalıkları genelde otoimmün hastalıklardır. Vücut savunma sistemi tiroid hücrelerini yabancı hücre olarak kabul eder ve tiroid hücrelerine saldırır. Tiroid hastalıkları için glutensiz diyet yapılmalı mı? Troid hastalıklarında glutensiz diyet yapılması gerekir. Bunun nedeni de gluten ve tiroid hücre zarı benzerliğidir.
Tiroid Hastalığı Ve Gluten Arasında Ki İlişki
Gluten tahıllarda bulunan gliadin proteinini içeren bir maddedir. Gluten vücuda girdiği zaman bağışıklık hücreleri tepki verir. Gluten bağışıklık sistemini uyaran bir maddedir. Herhangi bir nedenle bağışıklık sisteminde bir sorun çıkabiliyor. Gluten ve tiroid hücre yapısı birbirine çok benzer. Birbirine olan benzerlik nedeniyle bağışıklık sistemi gluten yerine tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezini harap edebiliyor. Sonuç olarak da tiroid hastalıkları görülebiliyor.
Tiroid Hastaları Nasıl Beslenmeli
Özellikle otoimmün tiroid hastalarında sorun bağışıklık sisteminde olduğu için bağışıklık sisteminin en az uyarılmasını sağlamak olacaktır. Glutensiz beslenme ile bağışıklık sistemi uyarılması en aza indirilir. Yalnız bu diyete en az 3 ay devam etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra bağırsak florası düzenlenmelidir. Bol bol probiyotik almak önemlidir. Ayrıca glutensiz diyete rağmen sonuç alınmaz ise süt ürünleri tüketimi sorgulanmalıdır. Bazı durumlarda süt ürünlerinde bulunan kazein glutene benzer bir tepki oluşturarak bağışıklık sistemini uyarır. Bunun sonucunda yine tiroid hastalıkları görülebilir. Diyet çok yönlü olmalı ve mutlaka uzman tarafından hazırlanmalıdır.